<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183687" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето за какво ...

ЕС създава нов орган по етика, който ще следи за подаръците, гостоприемството и още нещо

08 Юни 2023
0 73

ЕС създава нов орган по етика, който ще следи за подаръците, гостоприемството и още нещо, съобщи bTV. Той обхваща всички членове на институциите на Обединението. Така за пръв път ще бъдат изготвени общи стандарти за етично поведение на работещите в институциите.

Стандартите ще се отнасят до няколко области, като една от тях е приемането на подаръци, гостоприемство или пътувания, предлагани от трети лица.

Ето за какво ЕС дава на България над 380 милиона лева

Когато надхвърлят символичната стойност на учтивост или останат недекларирани, приемането на подаръци, под каквато и да е форма, или гостоприемство от източници извън институцията, създава рискове от конфликти на интереси и подозрения за влияние.

ЕС създава нов орган по етика, който ще следи за подаръците, гостоприемството и още нещо
Снимка:  Wikimedia Commons | License details

Затова се въвеждат стандарти за приемането на награди и отличия по време на мандат. Според Европейската комисия получаването на извънинституционални отличия може да породи близост. Което да доведе до риск от конфликт на интереси при бъдещо взимане на решения и липса на независимост.

Стандартите ще помогнат за съгласуване на оценката на причината за почестите или наградите и възможните последици за независимостта. Нови правила ще има и за бивши служители на институциите на ЕС, както и допълнителни изисквания за деклариране на имуществото.

Органът по етика е в съответствие с действията на Комисията в областта на върховенството на закона, демокрацията и прозрачността заедно с други инициативи, като пакета за борба с корупцията, представен на 3 май.

ЕС създава нов орган по етика, който ще следи за подаръците, гостоприемството и още нещо

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции