<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149751" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Банк Росии: Р...

ЕС ще възстановява Украйна с активи на Руската централна банка?

04 Ноември 2022
0 417

Европейският съюз (ЕС) проучва възможността да използва активи на руската централна банка за възстановяването на Украйна. Те биха били на стойност милиарди евро. За това съобщава Bloomberg.

Дискусиите са на ранен етап. Анонимни източници са споделили на изданието, че на правни експерти наскоро е възложено да разгледат вариантите, по които това може да се случи. Преценката дали и как може да се поеме контрол върху активите е изключително сложна и потенциално правно обременена.

Световната банка отпуска още 500 милиона долара за Украйна

ЕС обмисля начини да използва замразените руски активи за следвоенното възстановяване на Украйна

Инвазията на Русия в Украйна продължава вече девети месец и санкциите не успяват да възпрат президента Владимир Путин въпреки огромните щети върху руската икономика. Поради тази причина изпълнителната власт на ЕС (Европейската комисия) проучва начини за отнемане на достъпа на руското управление до тези средства за постоянно.

ЕС ще възстановява Украйна с активи на Руската централна банка?
iStock

Вариантите ще се съсредоточат върху това как в крайна сметка да се конфискуват част от резервите на Банк Росии (около 300 милиарда долара), които бяха замразени от ЕС, САЩ и др. през март. Анонимните източници на Bloomberg твърдят, че действията на Брюксел ще се фокусират върху активи, държани в Европа. Не е ясно точно какви активи са били замразени на територията на съюза.

Европа призова за мащабно увеличаване на помощта за Украйна

Европейската комисия „проучва как да накара Русия да плати за разрушението, което е причинила“. Това заявява Кристиан Уиганд, говорител на ЕК. Лидерите на ЕС са помолили ЕК “да представи варианти за използване на замразени активи за възстановяването на Украйна, в съответствие с европейското законодателство и международното право”. Той добавя, че “работата е в ход”.

Кремъл осъди замразяването на активите на двата континента като незаконно. Прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков, заяви на 31 октомври, че Русия ще се бори по всякакъв начин срещу изземването им за други цели. “Говорим за международен акт на кражба, в нарушение на всичко”, добави той.

ЕС ще възстановява Украйна с активи на Руската централна банка?
iStock
“Това не е правно допустимо в САЩ”

Въпросът е бил повдигнат и пред САЩ. Не е ясно обаче дали администрацията на Байдън също ще предприеме стъпки за изземване на руските резерви, съхранявани в долари. През май служители на Министерството на финансите изразиха загриженост относно създаването на прецедент, който би обезсърчил други чуждестранни централни банки да държат активите си в САЩ. Конфискуването на активи на централната банка би било правно “минно поле”. Пътят от дискутирането на опции до превръщането им в реалност е дълъг.

Говорител на Министерството на финансите на САЩ е отказал коментар.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза през май, че вярва, че подобен ход „не е правно допустим в САЩ“. Тя заявява обаче, че е много възможно, предвид огромното разрушение в Украйна и колосалните разходи за възстановяване, които ще са нужни, да принудим Русия да плати поне част от цената”.

ЕС ще възстановява Украйна с активи на Руската централна банка?
iStock
ЕС може да държи активите като заложник, “докато Русия не реши да участва доброволно във възстановяването на Украйна”

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза пред немското печатно издание “Westdeutsche Allgemeine Zeitung”, че замразените активи биха могли да бъдат държани като гаранция. “Докато Русия не реши да участва доброволно във възстановяването на Украйна”, добавя той.

ЕК заяви през май, че страните членки са замразили около 23 милиарда евро активи на Руската централна банка. Един от анонимните източници е разкрил пред Bloomberg, че оттогава тази цифра е нараснала. Той обаче не посочва точна сума, тъй като все още се извършва оценка.

1,5 милиарда евро месечно ще получава Украйна от Европейския съюз

Според информацията, получена от Bloomberg, правните експерти внимателно се опитват да анализират ситуацията и да преценят какво може да бъде направено. Всички предложения следва да бъдат юридически издържани и подкрепени от държавите-членки. Всеки ход за конфискация на активите на руската централна банка биха били много смели. Някои страни може да не са склонни да подкрепят такова решение. Ако обаче мерките бъдат договорени и приложени, иззетите средства могат да бъдат използвани за подпомагане на следвоенното възстановяване на Украйна.

„Механизъм за компенсация“

Украинските власти от месеци призовават замразените руски активи да бъдат прехвърлени към тях като компенсация. Стойността за възстановяването на разкъсаната от война страна се оценява на около 750 милиарда долара. Това заяви през септември украинският премиер Денис Шмихал.

Парламентът реши: Изпращаме оръжие на Украйна (видео)

„Ние работим върху това – така че подходящата резолюция за прилагането на международен механизъм за компенсация да бъде подкрепена от ООН“. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на 20-ти октомври. „Много страни вече са готови да направят това. Мисля, че до края на тази година ще имаме реални решения.”

ЕС ще възстановява Украйна с активи на Руската централна банка?
iStock
Правни пречки пред изземването на руските активи и възможни развития на ситуацията

Отделно, ЕС разглежда правомощията за конфискуване на активи на санкционираните руснаци. Поради тази причина съюзът разшири списъка с престъпления, нарушаващи санкциите, като пране на пари и корупция.

Настоящите правила възпрепятстват по-мащабните усилия в целия блок да надхвърлят замразяването на активи. Средствата в момента не могат да бъдат използвани, тъй като презумпцията е, че един ден те ще бъдат върнати. За да може да конфискува и използва тези активи, ЕС се нуждае от правно основание за това.

Блокът също така обмисля предоставянето на повече правомощия на своята новосъздадена прокуратура. Тези правомощия зависят от превръщането на избягването на санкциите в престъпление съгласно правото на ЕС.

ЕС проучва възможността да използва активи на руската централна банка за възстановяването на Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции