<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141151" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Средно по 1 мл...

Ето какви са социалните мерки срещу инфлацията в Япония

15 Август 2022
0 124

Ето какви са социалните мерки срещу инфлацията в Япония. Те са акцент с началото на тази седмица.

Лично премиерът Фумио Кишида инструктира в понеделник своите министри да изготвят пакет от допълнителни икономически стъпки за смекчаване на икономическия удар от нарастващите разходи за живот. Това съобщи “Ройтерс”.

Как Държавната петролна компания няма дейност, но плаща заплати вече две години?

Ето какви са социалните мерки срещу инфлацията в Япония

Като част от мерките правителството ще отложи повишаването на цената на вносната пшеница, която продава на търговците на дребно през октомври. Ход, който по същество би субсидирал домакинствата, за да се справят с нарастващите цени на суровините.

Предвижда се и ограничаване покачването на сметките за гориво и електричество.

Правителството иска мерките да влязат в сила в началото на следващия месец. Ще се ползват приблизително 4,7 трилиона йени (35 милиарда долара), оставащи в държавните резерви, за да покрие разходите. Правителството не публикува прогнозния размер на общите разходи за пакета.

Цените

Справянето с растящите цени на суровините беше сред основните приоритети за администрацията на Кишида. Налице е силна зависимост на Япония от вноса на енергия и храни. Това прави икономиката й уязвима към нарастващите световни цени на суровините. Войната в Украйна засили натиска върху цените на суровините в световен мащаб.

Пшеницата е сред продуктите, чиито цени скочиха в резултат на войната в Украйна. В Япония правителството отговаря за вноса на пшеница от чужбина и определя всеки април и октомври на годината продажната цена, която начислява на търговците на дребно.

Цената, която правителството таксува на търговците на дребно за вносна пшеница, скочи със 17,3% през април спрямо октомври поради покачването на световните цени на суровините, което доведе до повишение на цените на продукти като хляб и тестени изделия.

Кишида добави, че е инструктирал министъра на земеделието да гарантира, че цените се поддържат на текущите нива след октомври.

Ето какви са социалните мерки срещу инфлацията в Япония

Източник: News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции