<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени: Хората...

Ето какво поскъпване предвиждат експерти след въвеждане на еврото у нас

12 Декември 2022
0 253

Ето какво поскъпване предвиждат експерти след въвеждане на еврото у нас. Става дума за поскъпване на живота с по-малко от 1 процент. В същото време се очаква и увеличение на доходите.

Явор Божанков за изключването си от БСП: Разводът е окончателен (видео)

Ето какво поскъпване предвиждат експерти след въвеждане на еврото у нас
Източник: iStock

От Икономическия и социален съвет настояват за мащабна информационна кампания, която възможно най-скоро да отговори на въпросите и страховете на българите от преминаването към единната европейска валута. Планираната дата за въвеждане на еврото е 1 януари 2024 година.

Председателят на икономическия и социален съвет Зорница Русинова коментира пред БНР, че много от хората у нас имат страх от въвеждането на еврото и по-конкретно от поскъпването на цените.

“Хората не знаят, когато видят повишение на една цена на кого да се обадят. Затова едната препоръка е достатъчно дълъг период на двуично показване на цените. Когато всички имаме информация къде, колко струва и как се преизчислява един хляб – колко би струвал в евро, и това го виждаме абсолютно всеки ден и виждаме, че цената в евро не се променя, тогава ако случайно се промени цената в евро, ще трябва да си дадем сметка какво се случва. Големият страх на хората е свързан и с нелоялните практики”.

Инфлацията

Експертите са категорични, че въвеждането на еврото ще доведе до инфлация под 1%. Но президентът на КНСБ Пламен Димитров призовава още отсега да се обясни на хората, че при някои от стоките цените ще скочат с повече.

“Кафето и минералната вода няма да пораснат с 0,3%. Ще пораснат сигурно с повечко. Това се вижда от това, което стана във всички държави членки. Най-евтиното кафе, което сега е 60-70 стотинки, може би ще стане 50 евроцента”.

Синдикалистът коментира, че влизането в еврозоната ще повиши доходите, а за минималната заплата напомни:

“Инфлация, влизайки в еврозоната, нейната минимална заплата беше 500 евро. И не е имало държава, която е влязла в момент в деня на влизане да има минимална заплата под 500 евро”.

Ето какво поскъпване предвиждат експерти след въвеждане на еврото у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции