<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160835" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: NEXO публикува...

Ето колко е похарчило МВР за охрана на картините на Васил Божков (видео)

24 Януари 2023
2 144

Ето колко е похарчило МВР за охрана на картините на Васил Божков.

Над 4 млн. лева е похарчило МВР за около две години, за да охранява конфискуваните от Васил Божков картини. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред bTV, пише в Дневник. За тази си дейност МВР трябва да отделя и жива сила, обясни министърът.

В началото на 2021 г. прокуратурата съобщи, че е изнесла 1418 картини и 445 графики от дома на бизнесмена и съпругата му Елена Динева, припомня изданието. Голяма част от платната са на известни български художници. Сред тях Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др. Тогава от държавното обвинение уточниха, че всички платна са предадени за съхранение на Националната художествена галерия с осигурена охрана от полицията.

Ето колко е похарчило МВР за охрана на картините на Васил Божков (видео)

Осъдиха частната лотария на Васил Божков да плати близо 48 млн. лева невнесени данъци

Ето какво каза министър Демерджиев:

“Много често МВР се използва да върши несвойствени дейности. Например картините от колекцията на Васил Божков стоят в един музей и жандармерията ги охранява. До момента над 4 млн. лева сме похарчили за тази дейност вместо картините да бъдат сложени в трезор на Българската народна банка”.

Божков е в Дубай от началото на 2020 г.,  а прокуратурата задочно му повдигна десетки обвинения. Той беше санкциониран и по глобалния закон “Магнитски” в САЩ.

Видео: bTV

Ето колко е похарчило МВР за охрана на картините на Васил Божков

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции