<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117897" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вирусолог: По...

Ето колко процента е била смъртността от Covid-19 в болниците през 2021 година

07 Февруари 2022
0 559

Ето колко процента е била смъртността от Covid-19 в болниците през 2021 година.

18,3% е била смъртността сред хоспитализираните пациенти с Covid-19 в болниците в страната през изминалата година. Това показва „Индекс на болниците“, изготвен на базата на данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерството на здравеопазването.

В 215 лечебни заведения у нас през миналата година е имало 155 422 хоспитализирани пациенти с коронавирус. От тях са починали 28 379 души. В интензивните отделения са били лекувани 16 033 от пациентите с Covid-19 или 10,31% от всички хоспитализирани с тази диагноза. Въпреки че средната смъртност е била 18,3%, показателят варира в широки граници – от 0% до 35% в отделните лечебни заведения.

Министър Сандов: Мръсният въздух е сред причините за високата смъртност от Covid-19 (видео)

В случая това се дължи най-вече на различния вид лечебни заведения и на техния предмет на дейност – в единия случай става дума за активно лечение на пациенти с Covid-19, а в другия – за лечение на друг тип патология, при което е било открито и наличието нa инфекция с вируса Sars-Cov-2“, пише още в анализа.

Ето колко процента е била смъртността от Covid-19 в болниците през 2021 година
Каква е разликата в смъртността в различните болници?

„Разлики в смъртността обаче се наблюдават и при съотносимите лечебни заведения, както по вида им, така и според обема на случаите на Covid-19. В тези случаи вариациите се дължат, както на състоянието и тежестта заболяването при самите пациенти, така и на протоколите на работа и възможностите за лечение на отделните структури“, пише в анализа.

  • Сред първите 20 болници за активно лечение, които са поели най-голяма част от пациентите с коронавирус – всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13% до 33%, като най-нисък е той във ВМА и най-висок – в „Пирогов“.
  • В следващите 20 лечебни заведения според обема на приетите пациенти, който е в границите от 1748 души до 1254, процентът на смъртност варира от 6 до 35, като е най-нисък в инфекциозната болница „Проф. Ив. Киров“ в София, а е най-висок в ИСУЛ отново в столицата.
Единен протокол за лечение при коронавирус

Според авторите на изследването това повдига отново въпроса за нуждата от въвеждане на единен протокол на работа. Данните сочат, че смъртността в болниците при Covid-19 се е повишила спрямо изминалата година. През 2020 г. е била 11 на сто, докато през 2021 г. е достигнала до 18%.

СЗО: България е на трето място в света по смъртност от Covid-19 на 100 000 души население

Според „Индекс на болниците“ причините за това отново са много. „Основната сред тях е, че пандемията в България се разрази основно през изминалата година. Първата по-сериозна вълна през 2020 г. в страната беше регистрирана едва в късната есен на годината, докато през изминалата бяхме свидетели на повече вълни. Това се потвърждава и от броя на хоспитализираните пациенти – през 2020 г. те са били 62 299, срещи 155 422 през миналата“, се обяснява в анализа.

Ето колко процента е била смъртността от Covid-19 в болниците през 2021 година
Снимка: Reuters

Според данните се наблюдават известни промени и при болниците, които са поели основната тежест на Covid-19. В анализа се посочва, че първите десет лечебни заведения през 2021 г. (УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, УМСБАЛМ „Пирогов“ в София, УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ-Шумен, УМБАЛ-Бургас, УМБАЛ „Канев“ в Русе, УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, УМБАЛ „Д-р Г. Странски” в Плевен и ВМА в София), които са лекували пациенти с коронавирус, са държавна собственост. През 2020 г. сред тях е фигурирало и частната болницата „Токуда“, където през миналата година е имало по-малко пациенти с коронавирус.

„Промяната е следствие на политиката и на служебния кабинет, който допълнително изкара на предна линия в борбата с пандемията най-големите държавни болници в страната“, пише в анализа.

Какво се наблюдава в други държави?

„В сравнение с други държави смъртността от Covid-19 в болниците у нас е съпоставима с тази в други страни. Така например изследване, публикувано в списание „Лансет“, показва, че от 86 356 хоспитализирани пациенти с коронавирус във Великобритания в периода март-юли 2020 г. 22 944 или 26.6% са починали. Друго изследване за смъртността сред хоспитализираните пациенти в САЩ показва, че сред 503 409 пациенти от 209 отделения, които са били лекувани между 1 март и 21 ноември 2020 г., смъртността е варирала през различните месеци от 9,3% до 19,7% процента“, пише още в анализа.

„Индекс на болниците“ е съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл болкан“ и специализирания сайт clinica.bg. Нейната цел е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социалнозначими диагнози. Това увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите. А също и изостря вниманието на специалистите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност.

Ето колко процента е била смъртността от Covid-19 в болниците през 2021 година

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции