<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125730" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парашутистка...

Ето къде се намира тази странна дупка във водата (видео)

12 Април 2022
0 1691

Ето къде се намира тази странна дупка във водата. На снимката изглежда като портал към друго измерение. Само че няма такова нещо.

Пирани изядоха мъж, опитал да се спаси от рояк пчели във водите на езеро (снимка)

Ето къде се намира тази странна дупка във водата (видео)

Дупката се намира в източната част на Напа, Калифорния. И когато започне да вали, дупката се отваря.

Ако нивата на водата в изкуственото езеро Бариеса (и по-специално – в горната част на язовира Монтичело) са твърде високи, излишната вода се завихря и оформя огромната дупка. Тя сякаш е издълбана в повърхността на езерото. Местните я наричат Дупката на славата (Glory Hole).

Това е преливник, построен от инженери през 50-те години на миналия век. Дупката е алтернатива на по-класическия страничен улей. Той се използва за контрол на потока на водата в язовирите или при дигите.

Решението

Монтичело обаче е разположен в изключително тясна пролука между скалите и страничен улей не би сработил.

Вместо това строителите решават да създадат една огромна отводнителна дупка, каквато има и всяка вана. Разликата е, че дълбочината ѝ е колкото 18-етажна сграда.

Подобни преливници откриваме и на няколко други места по света, включително в родния язовир Боровица, но Дупката на славата е може би най-популярната.

Езерото е популярна дестинация за разходки и плаване с лодки. “Дупката на славата” не представлява опасност за плуващите. Макар и да поглъща огромно количество течност със скорост 48 000 кубични фута в секунда, няма достатъчно всмукателна сила, за да издърпа и погълне дори малка лодка.

Самата шамандура се рее в близост до съоръжението, а рейнджърите на Бюрото за рекултивация минават на редовни проверки.

Все пак се забранява влизането във водата по време на пълноводен сезон. Единственият случай на инцидент в Бериеса е през 1977 г. Един плувец не послушал забраната и влязъл във водата и потънал в дълбините на “Дупката на славата”.

Ето къде се намира тази странна дупка във водата (видео) Ето къде се намира тази странна дупка във водата (видео)

Източник: сп. “Обекти”Science Alert

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции