<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161413" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обрат, червен...

Ето’о изгони 70% от камерунските национали – лъгали за възрастта си

27 Януари 2023
0 172

Ето’о изгони 70% от камерунските национали – лъгали за възрастта си. Проблемът с декларирането на невярна възраст е един от основните пред африканския футбол. Сега легендата на “Барселона” Самуел Ето’о изглежда решен да се бори с лъжите относно възрастта на играчите. Най-решителната му стъпка до момента е изгонването на 21 от 30 футболисти, селектирани за юношеска гарнитура на националния тим.

Image
Ето’о с екипа на националния отбор на Камерун, 1998 г. (Снимка: Twitter)

След внимателна проверка на възрастта на играчите, се оказало, че над две трети от тях са по-големи, отколкото се представят.

Това се установило чрез ядрено-магнитен резонанс и тестове на костите, съобщава CNN. За да добият нещата още по-трагикомичен характер, 11 от повиканите заместници на измамниците също се оказали по-стари от записаното в паспортите им.

Изгонването на тези играчи преди участие в турнира е следствие на решение на президента на Камерунската футболна асоциация Самуел Ето’о. Той задължил всички гарнитури на националния отбор на страната да минават през подобни тестове преди участие в мачове. Последният такъв бе решителна квалификация за участие в турнира за Купата на африканските нации до 17 години.

Хванаха футболист-трафикант със 104 кг. кокаин на летището

От години лъжлива информация за възрастта на африкански футболисти заблуждава скаутите на отборите по света. Последният по-известен случай е с младата звезда на “Борусия” Дортмунд Юсуфа Мукоко, който се оказа 4 години по-голям и с различно име.

КАФ се бори с проблема именно чрез въвеждането на въпросните скенери, а това в случая облагодетелства Камерун. Тимът бе домакин на въпросната квалификация, в която участие трябваше да вземат ДР Конго, Чад и Конго. Само че от тази квалификация се изигра един мач, спечелен от камерунците с 2-0 срещу Конго. Отборът на Чад бе дисквалифициран, тъй като във финалния състав се оказа, че има по-възрастен играч, докато ДРК не успя да намери заместители на излъгалите за възрастта си на първоначалните тестове. Така Камерун се класира за турнира след само една среща.

Ето’о изгони 70% от камерунските национали – лъгали за възрастта си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции