<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143435" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Die Welt: Проруск...

Евробарометър: Българите искат да живеят в ЕС, но без евро и да не подкрепят Украйна във войната

07 Септември 2022
0 448

Евробарометър: Българите искат да живеят в ЕС, но без евро и да не подкрепят Украйна във войната – това показва лятното проучване. 46% от отговорилите българи са против влизането на страната ни в еврозоната – срещу 40%, подкрепящи тази стъпка. В същото време 51% предпочитат да сме член на Европейския съюз. Но стане ли въпрос за политиката спрямо войната 59% от българите не са съгласни с оказването на подкрепа за Украйна.

Проучването е проведено между 18 юни и 11 юли. То се отнася за действията на тогавашното правителство на Кирил Петков. Мнозинството от участниците са изразили опасения, че войната ще доведе до лоши икономически последици. За други фактори, допринесли за негативното отношение на обществото към действията на властта, не се съобщава.

Евробарометър: Българите искат да живеят в ЕС, но без евро и да не подкрепят Украйна във войната

България е на първо място по тютюнопушене в Европа

Къде сме ние спрямо другите държави в Европейския съюз?

Състоянието на националната икономика се определя като лошо от 64% от участниците в ЕС и 84% от българите. Икономическото състояние на семейството се оценява като лошо от 28% в ЕС и 47% у нас. Следващата година ще бъде по-лоша, според 53% в ЕС (повишение с 22 на сто) и 44% в България (повишение с 8 процентни пункта).

Според българите най-важните задачи пред ЕС са свързани с международната обстановка (34%), високите цени (31%) и доставките на енергия (26%). В останалата част от ЕС най-голяма тревога будят високите цени (34%), енергийните доставки и международната обстановка (по 28%).

Доверието към общностните институции в България и в останалата част от ЕС е 49%, докато неодобрението у нас е 36%, а в останалите страни – 43%. В националните правителства в ЕС доверието е 34%, а у нас – 19%.

При оценките за ЕС в България се отчита положително отношение от 51% от участниците, докато в останалите страни подкрепата е 47%. Противниците на ЕС у нас са 19%, а в останалата част от общността – 16%.

Българите са по-малко склонни от останалите европейци за общи политики в областите на отбраната, енергетиката и международните отношения. Общия подход по тези въпроси у нас намира подкрепа съответно от 64, 55 и 56 на сто, докато сред останалите в ЕС тя е съответно 77, 75 и 70 на сто, показва проучването. 

С цялото проучване можете да се запознаете тук: Евробарометър

Евробарометър: Българите искат да живеят в ЕС, но без евро и да не подкрепят Украйна във войната

Евробарометър: Българите искат да живеят в ЕС, но без евро и да подрепят Русия във войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Майната Ви.

    11 Септември 2022

    Българите искат да консумират, но да не произвеждат и да не се трудят. Българите искат да получават, но да не дават нищо. Българите искат строги закони, но да не важат за тях. Българите искат да няма корупция, но те да подкупват безнаказано. Българите искат да ги посрещат с червен килим и духова музика, но мразят до мозъка на костите си всички други, че даже и себе си.

Реакции