<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127779" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Плащат ли евр...

Еврокомисията обещава европейско е-здравно досие до 2025 г.

04 Май 2022
0 63

Еврокомисията обещава европейско е-здравно досие до 2025 г., пише Дневник.

Вдъхновена от успеха на европейския COVID сертификат, Европейската комисия обяви във вторник, че иска да дигитализира всички здравни досиета в ЕС. Така да даде възможност на пациенти и лекари да ги ползват независимо от мястото, където живеят.

Обобщените данни за пациентите, електронните рецепти, медицинските изображения и заключенията, лабораторните резултати и епикризите ще се издават в общ европейски формат. Оперативната съвместимост и сигурността на данните ще станат задължителни изисквания.

Според предложената европейска регулация пациентът ще има пълен достъп до здравното си досие. Той ще може да дава, да ограничава достъпа до съдържанието му по свое желание и да следи кой чете епикризите му.

Комисията се надява до 2025-2026 г всички държави да се свържат в системата. Тя ще позволява на пациентите да споделят здравната си история и изследвания с лекари и болници на цялата територия на ЕС. Тя ще е част от европейския здравен съюз.

Освен, че ще подобри диагностиката и лечението Еврокомисията смята, че за 10 г. ще могат да се икономисат до 11 млрд. евро от ненужни изследвания и други здравни разходи. Така ще стане възможно изследвания, направени в спешната помощ да се използват и от общопрактикуващи лекари и специалисти, без да се налага да се повтарят. Пациенти, които се разболеят докато са в чужбина, ще могат да се лекуват, от лекари, които ще се запознават със здравната им история на своя език, и да им назначават лечение. Пациенти с редки болести ще могат да търсят лекари във всички европейски държави.

Еврокомисията обещава европейско е-здравно досие до 2025 г.

ЕС стартира инициатива за общ “здравен съюз”

Електронизирането на здравните данни ще позволи и вторичното им използване за науката, управлението и бизнеса. Учените и фармацевтичната и здравна индустрия ще имат достъп само до анонимизирани данни за пациентите, заяви еврокомисарят за здравеопазването Стела Кириакиду, като увери, че здравните досиета ще бъдат защитени от злоупотреби.

За да се гарантира защитата на правата на гражданите, всички държави от ЕС трябва да създадат органи в областта на цифровото здравеопазване, които ще участват в трансгранична цифрова инфраструктура, помагаща на пациентите да споделят своите данни в чужбина.

За начинанието Еврокомисията е предвидила 810 млн. евро като националните власти, които трябва да свършат работата, ще могат да ползват и пари за здравни реформи по Плановете си за възстановяване и устойчивост.

Вицепрезидентът на Еврокомисията за европейския начин на живот Маргаритис Схинас определи предложението като “революция в европейското здравеопазване и дигитализирането на Европа”.

Еврокомисията обещава европейско е-здравно досие до 2025 г.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции