<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148186" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гладен доста...

Евролидерите осъдиха ракетните удари на Русия и атаките с дронове в Украйна

21 Октомври 2022
0 109

Евролидерите осъдиха ракетните удари на Русия и атаките с дронове в Украйна по цивилни граждани и критична инфраструктура.

“Украйна упражнява неотменното си право на самоотбрана срещу руската агресия и има право да освободи и възстанови пълен контрол върху окупираните територии в рамките на международно признатите си граници”, се посочва в приетия от държавните и правителствени ръководители документ. Евролидерите заклеймяват действията на Русия в ядрената централа в Запорожие и подчертават подкрепата на ЕС за усилията на Международната агенция за атомна енергия да поддържа безопасността и сигурността й, пише БНР.

Обмисля се санкционен пратеник за трети страни, които подкопават наложените от ЕС ограничения срещу Русия. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Евролидерите осъдиха ракетните удари на Русия и атаките с дронове в Украйна

Украйна обвини Русия, че се готви да взриви язовир във ВЕЦ (видео)

“Ние много ясно сме заявили, че няма да толерираме такова подкопаване. Предвиждаме също да назначим и пратеник за санкциите, защото опитът ни показва, че това много помага – когато той бъде изпратен например в трети страни”, коментира тя.

Според Фон дер Лайен Украйна се нуждае от около 3 до 4 милиарда евро на месец, за да покрива основните си нужди. Европейският съюз ще предостави около 1,5 милиарда евро на месец или общо 18 милиарда евро през 2023 година. Останалите средства ще дойдат от Съединените щати и финансовите институции.

Лидерите на ЕС осъдиха и военната помощ, която Иран оказва на Русия и приветстваха наложените в четвъртък санкции на страната.

Предвижда се сътрудничество с Китай в области като климатичните промени и здравеопазването. Фон дер Лайен обаче предупреди, че ЕС трябва да бъде “много бдителен”, когато става дума за зависимост от Китай. Особено в търговията с технологии и суровини. По думите ѝ блокът трябва да засили собствения си капацитет и да се диверсифицира към надеждни доставчици.

Евролидерите осъдиха ракетните удари на Русия и атаките с дронове в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции