<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пуснаха трим...

Европа наложи забрана за вноса на горива от Русия

06 Февруари 2023
0 380

Европа наложи забрана за вноса на горива от Русия, съобщава “Дневник”.

Забраната важи за вноса на руското дизелово гориво и други рафинирани петролни продукти. По този начин Европа иска да намали допълнително печалбите на Кремъл от изкопаеми горива. Това е част от санкциите заради войната в Украйна.

ЕС е налял 85 милиарда евро в хазната на Русия с купуването на изкопаеми горива

Решението влезе в сила в 1 часа през нощта в неделя. Забраната е част от шестия санкционен пакет срещу Русия, приет от ЕС през лятото. С него от 5 декември беше преустановен вносът на руски суров петрол по море. ЕС отложи влизането в сила на ограниченията, за да намери алтернативи на руските горива, тъй като Русия осигуряваше 10% от общите нужди от дизел преди войната.

Руските горива ще бъдат заместени с доставки на дизел от САЩ, Близкия изток и Индия.

Това обаче ще повиши икономическата несигурност за Европа, тъй като маршрутите на танкерите ще се удължат.

Към забраната за внос е наложен и таван на цените върху сделките с руски петролни продукти. За него се договориха групата на седемте най-големи индустриализирани икономики (Г-7), а към тях се присъединиха ЕС и Австралия. Така се забранява на европейски танкери и застрахователи да поемат сделки с руски горива, ако те са сключени на цени под определените тавани.

Европа наложи забрана за вноса на горива от Русия
Снимка: iStock

Целта е да се позволи на руския дизел да продължи да тече към страни като Китай и Индия и да се избегне внезапно покачване на цените, което би навредило на потребителите по целия свят. Като същевременно намали печалбите, финансиращи бюджета и войната на Москва.

През декември влезе в сила тавана от 60 долара за барел върху руския суров петрол, който ЕС и Г-7 въведоха. Горната граница на цените на дизела няма да бъде достигната веднага, защото беше зададена приблизително на нивото, на което се търгуват руските петролни продукти.

Сега пред Русия ще се изправи по-скоро проблемът с намирането на нови клиенти, а не толкова избягването на тавана на цените. Ограничението обаче има за цел да предотврати печалбите на Русия от всякакви внезапни скокове на цените на рафинираните петролни продукти.

Европа наложи забрана за вноса на горива от Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции