<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109668" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борис Джонсъ...

Европа се затваря по спешност заради новия вариант на Covid-19

26 Ноември 2021
0 4559

Европа се затваря по спешност заради новия вариант на Covid-19, предава в. “Сега”.

Европейската комисия обяви, че иска да бъдат прекратени самолетните полети до ЕС от държавите в южната част на Африка заради открития там нов и потенциално силно опасен вариант на коронавируса.

Европа се затваря по спешност заради новия вариант на Covid-19

Вариантът В.1.1.529 вече е засечен в Ботсвана и Хонконг (заради което бе наречен Ботсвански вариант – бел. ред.), но все още не е откриван в Европа. Необичайното и значимото на този вариант на коронавируса е огромният брой мутации, които учените са открили. Общо те са около 50, като повече от 30 са само на шиповидния протеин – мястото, към което настоящите ваксини са насочени, за да предотвратят заболяване.

Вариантът от Ботсвана – най-мутиралият и значим до момента щам на Covid-19

Великобритания също наложи забрана за влизане от шест африкански държави. Полетите от Южна Африка, Намибия, Лесото, Ботсвана, Есватини и Зимбабве ще бъдат преустановени от 12 часа в петък до 4 часа сутринта в неделя. От неделя нататък новопристигналите в Обединеното кралство от там ще трябва да се поставят под карантина в хотели. Това, според учените, ще даде време на учените да работят върху секвенирането на генома на новия вариант, за да се установи колко е значим той.

”Първоначално изглеждаше като клъстерно огнище, но вчера пристигна информация от нашите учени от Мрежата за геномно наблюдение, че изучават нов вариант”, каза министърът на здравеопазването Джо Фаала. Според него за момента остава неизвестно къде се е появил този вариант за първи път. Учените го наричат B.1.1.529. Засега е открит в Южна Африка, Ботсвана и при пътник, който е пътувал за Хонконг от Южна Африка.

Европа се затваря по спешност заради новия вариант на Covid-19
Снимка: Reuters

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен настоя да спрат въздушните връзки между страните от ЕС и Южна Африка.

Европа се затваря по спешност заради новия вариант на Covid-19

Източник: в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции