<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163278" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С над 40% се ср...

Европа стартира нова платформа за противодействие на дезинформацията от Русия и Китай

08 Февруари 2023
0 141

Европа стартира нова платформа за противодействие на дезинформацията от Русия и Китай. Това стана ясно от реч на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейската служба за външна дейност във вторник, пише Свободна Европа.

Новината идва на фона на продължаващата пропагандна кампания на Кремъл по отношение на войната в Украйна.

Новият „Център за споделяне на анализ и информация“ ще “засили реакциите ни и ще ни позволи да защитим по-добре нашите демокрации”, каза Борел. Платформата ще бъде децентрализирана и ще служи за обмен в реално време с неправителствени организации, институции и агенции за киберсигурност.

Европа стартира нова платформа за противодействие на дезинформацията от Русия и Китай
Снимка: iStock

По думите на Борел, ЕС е събрал доказателства за 15 000 случая на дезинформация от Русия от 2015 г. насам. Година по-рано Русия анексира украинския полуостров Крим. Доказателствата са представени в платформата за проверка на фактите EUvsDisinfo.

Борел обяви и публикуването на първия по рода си европейски доклад за чужди информационни манипулации и заплахи за намеса. Той е от февруари и изследва ресурсите, които Русия е мобилизирала за разпространението на дезинформационните си кампании, както и новата вълна от пропагандни техники, които използва. Сред тях е произвеждането на фалшиви сайтове, които се представят като достоверни медии.

Кой и защо пръска отрова, страх и агресия в България?

Докладът сигнализира и за “тревожното сътрудничество” между Русия и Китай в тези процеси.

Инвазията на Русия в Украйна продължава да бъде най-уязвимата за пропагандни наративи тема според Борел. “Тази война не се води само от войниците на бойното поле. Тя се провежда и в информационното пространство”, каза той. “От години Русия инвестира в дезинформация и манипулиране на информацията като индустрия.”

През 2022 г. Мета с помощта на германски журналисти разкри голяма мрежа от фалшиви сайтове с проруско пропагандно съдържание, която е била активна в продължение на месеци след началото на войната.

България и Европейският съюз забраниха редица руски държавни медии в опит да ограничат руската пропаганда и дезинформация.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Европа стартира нова платформа за противодействие на дезинформацията от Русия и Китай

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции