<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161215" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 16 млрд. лв...

Европейската комисия съди България за неизпълнение на “зелени” директиви

26 Януари 2023
0 85

Европейската комисия даде България под съд за отлагане на приети стъпки в областта на биоразнообразието и възобновяемата енергия, разкрива материал на “Дневник”.

Това е във връзка с въвеждането на европейската директива за насърчаване използването на възобновяема енергия. Тя е трябвало да бъде включена в законодателството на всички европейски държави до 30 юни 2021 г. Впоследствие само Словакия и България не изпълняват директивата.

Европейската комисия съди България за неизпълнение на &#8220;зелени&#8221; директиви

В резултат, през декември 2021 г. е образувана наказателна процедура срещу България. Чрез нея комисията иска от съда на ЕС да определи глоба, която да бъде заплатена от държавата ни.
Оттогава, обаче, няма никакво движение от страна на българските власти.

В България: и Зелената сделка като Истанбулската конвенция?

Европейската комисия търси съдебна развръзка и по отношение на биоразнообразието . То се отнася до прилагането на регламента за превенция и управление на разпространението на инвазивни чужди видове. Тук става въпрос за растения и животни, които не принадлежат към нашата околна среда, а попадат в региона ни случайно или чрез човешка намеса.

България не е приела изискванията на регламента. Те касаят справяне с най-важните пътища на въвеждане и разпространение на тези инвазивни чужди видове. Липсва и система за наблюдението им, въпреки че крайният срок за изпълнение е изтекъл преди пет години – през януари 2018 г.

Европейската комисия съди България за неизпълнение на “зелени” директиви

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции