“Facebook” започва да пуска “проверена” информация относно коронавируса най-отгоре на нюзфийда на потребителите

19 Март 2020
21 439

Така нареченият „коронавирусен информационен център“ в най-горната част на новинарския поток във “Facebook” ще предоставя най-новите актуализации и съвети от Световната здравна организация и Центровете за контрол на заболяванията на САЩ.

Компанията вече от няколко дни популяризира информация за коронавируса и премахва невярната такава в основната си платформа, а също така и в “Instagram”.

Новата функция идва само часове, след като притежаваната от компанията платформа за чат – “WhatsApp” стартира свй собствен COVID-19 “информационен център”.

“WhatsApp” също така дари и 1 милион долара на различни организации, които да проверяват факти по целия свят, в опит да допринесе за справянето с фалшивите новини около коронавируса.

„Знаем, че нашите потребители разчитат на “WhatsApp” повече от всякога в този период на криза, независимо дали става въпрос за комуникация с приятели и семейство, лекари или учители“, заяви Уил Каткарт, който е управител на “WhatsApp”.

Усилията на “Facebook” да предостави проверена информация на повече от 2-та си милиарда потребители, е само част от стремежа на технологичния гигант да помогне на човечеството в борбата с коронавируса.

Тази седмица компанията също обяви, че ще отпусне допълнителни 100 милиона долара, за да помогне на малкия бизнес да оцелее след епидемията.

Парите ще бъдат разпределени в 30 000 организации в повече от 30 държави, където служителите на “Facebook” живеят и работят.

Част от парите ще бъдат предоставени директно като парична безвъзмездна помощ, а друга част ще бъде дадена като рекламни кредити, които да се използват в рекламната платформа на компанията.

По-рано тази седмица “Twitter” създаде нови емоджита изобразяващи миене на ръце, за да помогне в борбата с микробите по време на пандемията от Covid-19.

Емоджитата бяха подкрепени от Световната здравна организация и според нея те показват как социалните медии се превръщат в инструмент за справяне с епидемията.

Всеки потребител на “Twitter” ще може да “задейства” емоджитата, като използва някой от четирите хаштага, а именно #handwashing, #SafeHands, #HandWashChallenge и #WashYourHands.

Кампанията #SafeHands също е подкрепена от СЗО, която работи извънредно за справяне с огнищата на COVID-19.

Д-р Тедрос Адханом Гебревес, който е генералният директор на СЗО, похвали емоджитата, като сподели видео, в което си мие ръцете.

“Благодаря на “Twitter” за изключително хубавото допълнение към нашата кампания #SafeHands“, написа той в своята публикация.

“Ние в СЗО обожаваме новите емоджита и се надяваме, че предизвикателството ще генерира видеоклипове, които са толкова креативни, колкото и новите #HandWashing емоджита”, добави той.

Източник: The Sun

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции