<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96423" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия ще и...

Facebook изтри Fazze – базата на руската дезинформационна кампания срещу Covid-ваксините

11 Август 2021
0 141

Администраторите по сигурността на Facebook са изтрили 65 профила от платформата и още 243 акаунта в Instagram, свързани с Fazze – маркетингова компания, която се опитваше да привлича инфлуенсъри за дискредитирането на ваксините на Pfizer/BioNTech, съобщават западни медии, цитирани от Булевард България

PR агенция с руски връзки плаща на френски инфлуенсъри за кампания срещу Pfizer

Скандалът около Fazze избухна през май 2021 г., когато няколко популярни влогъри и артисти от Франция и Германия обявиха, че са получили оферти да използват каналите си в социалните мрежи, за да разпространяват дезинформация срещу иРНК-препарата срещу Covid-19. 

Facebook изтри Fazze &#8211; базата на руската дезинформационна кампания срещу Covid-ваксините

На инфлуенсърите е обещаван “колосален бюджет”, но в замяна на това е трябвало да не разкриват пред последователите си, че кампанията е платена. Не са информирани и кой е клиентът на маркетинговата компания, който е инвестирал в черния PR срещу Pfizer.

Във Facebook са започнали разследване по случая след публичните сигнали на инфлуенсърите. Резулатът идва 2,5 месеца по-късно с налагането на забрана за ползване на социалната мрежа от акаунти, свързани с Fazze. 

Facebook изтри Fazze &#8211; базата на руската дезинформационна кампания срещу Covid-ваксините

Самата агенция е базирана във Великобритания, но разследването на Facebook е показало, че мрежата от акаунти е действала предимно от Русия. Целевата им аудитория са потребители от Индия, Латинска Америка и в доста по-малка степен – от САЩ.

Около 200 долара са похарчени от мрежата за спонсорирани публикации във Facebook и Instagram, като е плащано предимно в щатски долари, евро и руски рубли. 

Facebook описват акцията на Fazze като “пералня за дезинформация”, която е задействана два пъти през последната година.

През ноември-декември 2020 г. мрежата от профили е започнала да разпространява твърдения, че ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 щяла “да превърне хората в шимпанзета”.

Facebook изтри Fazze &#8211; базата на руската дезинформационна кампания срещу Covid-ваксините

 През май 2021 г. същите профили започват да подриват общественото доверие във ваксината на Pfizer/BioNTech, като разпространяват твърдения от предполагаем хакнат документ на конкурентите им от AstraZeneca. 

“Важно е да се отбележи, че и двете фази съвпадат с период, в който няколко правителства – вкл. в Латинска Америка, Индия и САЩ – са обсъждали дали да издадат разрешение за използването на съответните ваксини”, пише в доклада на Facebook.  

Facebook изтри Fazze &#8211; базата на руската дезинформационна кампания срещу Covid-ваксините

Авторите на дезинформационната кампания са създавали манипулативни статии и петиции в множество форуми като Reddit, Medium, Change.org и др. След това са използвали фалшиви профили в социалните мрежи (включително Facebook и Instagram) за да споделят и увеличават видимостта на подвеждащото съдържание. 

Разгарът на кампанията е опитът за ангажиране на инфлуенсъри със съществуваща широка аудитория както в Instagram, така и в YouTube и TikTok, с предложения да споделят конкретно съдържание с конкретни хаштагове, без да разкриват кой е първоизточникът. 

Според анализа на Facebook, кампанията на Fazze всъщност е била относително неуспешна от гледна точка на интереса на целевата аудитория.

Facebook изтри Fazze &#8211; базата на руската дезинформационна кампания срещу Covid-ваксините

Почти всички публикации в Instagram са останали без харесвания. Петициите им в Change.org на английски език и хинду са събрали по по-малко от 1000 привърженици. 

Само платените публикации на някои инфлуенсъри са успели да привлекат известно влияние, но всичко приключва през май, когато известни личности като Лео Грасе и Сами Уладито от Франция осветиха целите на организираната кампания. 

Коронавирусът, Бил Гейтс, “еврейският заговор” и световната конспирация

Facebook коментират в доклада си, че именно те са изиграли ключова роля, за да могат модераторите на различни социални мрежи да засекат произхода на тази мрежа. Разследвания на медии като CNN, Daily Beast и др. също са помогнали за разкриването на първоизточника на кампанията. 

Все още остават някои важни въпроси без отговор – например, кой е наел агенцията Fazze за организирането на дезинформационната операция. Под въпрос е и как Fazze са се добрали до “хакнатите” документи, които са предлагали като съдържание на инфлуенсърите. 

Руската връзка беше показана още при разследването през май: московска фирма на име Adnow Media беше пуснала обява за работа като “акаунт мениджъри на блогъри” във Fazze.com – сайт, представен като платформа за инфлуенсърски маркетинг и част от Adnow International Holding. С обявата се набираха служители, владеещи английски и испански език, които да търсят потенциални инфлуенсъри, да преговарят с тях и да сключват нови договори.  

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции