Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Facebook премахна ирански профили, разпространяващи про-Тръмп пропаганда в социалните медии
Facebook премахна ирански профили, разпространяващи про-Тръмп пропаганда в социалните медии
По света
02-13-20
добавено
250
прегледа

Facebook разкри, че е свалила десетки ирански профили в платформата, а също така и в Instagram, които са опитвали да се месят във вътрешните работи на САЩ, включително отделни кампании от Русия, Мианмар, Виетнам и Иран.

 

Иранската кампания е била фокусирана върху спечелването на подкрепящите Тръмп евангелисти в САЩ, като публикациите, споделяни от фалшивите акаунти, били „новини“ за изборите в САЩ, християнството, имиграционната политика на САЩ и отношенията между САЩ и Иран.

 

"Някои от профилите се опитали да се свържат и с общественици, да публикуват материали в дадени групи и да коментират друго съдържание във платформите", съобщи Facebook.

 

"Чистката" на компанията е свързана с базираната в Иран глобална мрежа от стотици профили, които бяха премахнати през януари 2019 г.

 

„Ние постигаме напредък, предотвратявайки тази злоупотреба, но както казахме и преди, това е огромно предизвикателство“, заяви ръководителят на отдела за сигурност на Facebook - Натаниел Глейхер.

 

 

 

 

Facebook също така свали още десетки базирани в Русия профили, заради външната им намеса в политиката, което демонстрира, че Русия не се е отказала от методите, които използва през 2016 г.

 

В последните случаи обаче, руските профили са били фокусирани върху Украйна и Крим, публикувайки съдържание на руски, украински и английски език.

 

Facebook твърди, че също така е деактивирала и около десетина страници и групи, базирани в Мианмар и Виетнам, за нарушаване на политиката ѝ срещу „координирано неавтентично поведение“, които изглежда са били създадени да предизвикват обърквания и дезинформация относно телекомуникационните доставчици в Мианмар.

 

Компанията твърди, че разследването ѝ е показало връзки между деактивираните профили и руските военни разузнавателни служби, но не и между базираните в Иран профили и иранското правителство, но предполага, че техните действия са можели да бъдат с цел печалба, а не шпионаж.

 

Новината от Facebook дойде през същия ден, в който доклад на Атлантическия съвет подробно описа дълбочината на опитите на Иран да разпространява фалшиви новини в интернет, отбеляза Washington Post.

 

В доклада пише, че Иран е експлоатирала Facebook и Twitter още през 2010 г., като разпространявала пропаганда чрез 2200 профила във Facebook и 8000 в Twitter, като съобщенията и публикациите достигнали около 8 милиона.

 

За разлика от дезинформационната дейност на Русия, която се стреми да разпространява „неверни истории с цел замъгляване на информационната среда“, Иран се стреми към изкривена истина, която преувеличава моралния авторитет на Иран и в същото време минимизира репресиите на Иран срещу нейните граждани и високите човешки разходи за нейните имперски "приключения" в  Близкия Изток, твърдят авторите на доклада.

 

"Възможно е Иран да се опита да направи пряка електорална намеса през 2020 г. и в годините след това", се посочва още в доклада.

 

 

Източник: The Verge