<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113337" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Франс прес: Б...

Фалшива новина от България е в топ 5 на Европа

29 Декември 2021
0 430

Фалшива новина от България е в топ 5 на Европа, пише Dir.bg. В края на годината страната ни оглавява поредна негативна класация. Проучването, направено от Европейската обсерватория за цифрови медии показва, че темата COVID-19 е подложена на най-много дезинформация. Топ историите най-често съдържат подправени документи с логата на СЗО, фондация “Гейтс”, както и богат снимков и видео материал.

Фалшивата новина, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е умрял след трета доза ваксина попада в топ 5 в класация на Европейската обсерватория за цифрови медии.

В началото на ноември Кунчев трябваше да опровергава информацията за смъртта си във Фейсбук.

“Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, нещо повече – имам нахалството да не съм и умрял!”

Можете да си припомните как доц. Кунчев коментира новината за смъртта си пред нашата репортерка Виктория Симеонова във видеото.

В класацията лидер е Полша с фалшива история за 22-ма полски войници, убити на границата с Беларус.

В Нидерландия пък е пуснат слух за убити от полицията протестиращи в Хага срещу мерките за COVID-19.

Във Франция популярност набира фалшива новина за петкратно увеличение на броя на футболисти с фатални сърдечни заболявания заради ваксините.

В Ирландия най-фрапантният пример е за официални писма, които дават право на неваксинирани да посещават близки и приятели в болница.

Фалшива новина от България е в топ 5 на Европа
Вирусното разпространение на подобни новини експертът по дигитален маркетинг Георги Малчев обяснява така:

Емоциите ни отключват действията ни, а действията ни са това, което захранва социалните мрежи, а те слагат най-висок етикет на споделяния и коментари. С всяко ваше споделяне и коментиране вие казвате на алгоритмите това е интересно и те го засилват.

Проучванията показват, че през ноември Австрия е отнела лидерството на Италия и Франция по отношение на фалшивите новини. Видео на парад на футболни фенове, заснето през 2019 г., е представено като протест срещу нови мерки срещу неваксинираните. При друга подобна новина с адрес Виена е използвана снимка направена през 1991 г. в Русия на протест срещу Горбачов.

След ваксините и ковид мерките, най-много фалшиви новини са пуснати по теми, свързани с мигрантска криза на границата между Полша и Беларус, оферти за черен петък, покачване на цените на природния газ и изменението на климата.

Според експерти проверката на една новина може да отнеме не повече от 30 секунди. Ключът е да потърсим достоверни източници.

Фалшива новина от България е в топ 5 на Европа

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции