<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114037" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Омикрон се от...

Фалшива тревога? Опасен ли е новият вариант на коронавируса?

06 Януари 2022
0 614

От няколко дни медиите алармират за нов вариант на коронавируса, открит във Франция, който имал още по-опасни качества от известните досега. Какво се крие зад тази новина и кой е първоизточникът на тревогата, разказва Дойче веле.

Новините за новия вариант на вируса, обозначен като B.1.640.2, се позовават на изследвания на френския медик и инфекционист Дидие Раул. В родината си Франция той е силно оспорвана личност, включително и поради това, че беше лекувал пациенти с Covid-19 с помощта на медикамента срещу малария хидроксихлорохин, който беше пропагандиран известно време и от бившия американски президент Доналд Тръмп.

Съмнителна слава

Въпросният медикамент обаче е доказано безполезен срещу Covid-19. Поради това Раул беше официално санкциониран с мъмрене от Френската лекарска камара в началото на декември 2021 – това е последното най-строго дисциплинарно наказание преди временната или постоянна забрана за упражняване на лекарската професия.

Нов вариант на Covid-19 е открит във Франция

Фалшива тревога? Опасен ли е новият вариант на коронавирус?

Съобщението на Дидие Раул за „новия“ вирусен вариант освен това е предварителна публикация (Preprint), която не е била подлагана на експертна оценка от други учени. Раул е обвиняван и за това, че в основания от него Институт за инфекциозни болести към университетската клиника в Марсилия (IHU Méditerranée Infection) е нарушавал правилата за провеждане на клинични изследвания – и то точно във връзка с Covid-19. Срещу лекаря в момента разследва и прокуратурата на Марсилия, а той е бил принуден да напусне директорския пост в института. Дали неговото проучване за новия вирусен вариант, в което участват и други изследователи, отговаря на научните стандарти, предстои тепърва да бъде изяснено.

Отсега обаче се знае, че Дидие Раул се ползва с огромна популярност в средите на онези хора във Франция, които отричат коронавируса. Славата му не избледня дори и тогава, когато се разбра, че много от прогнозите му излязоха неверни. Така например той обявяваше, че пандемията ще приключи много бързо, както и това, че няма смисъл човек да се ваксинира срещу коронавируса, защото заболяването не било смъртоносно. Вместо това д-р Раул обвиняваше фармацевтичната промишленост в машинации и предупреждаваше за някакви неизвестни странични ефекти от ваксините.

Въпросният „нов“ вирусен вариант, за който алармира д-р Дидие Раул, всъщност изобщо не е нов. Още през ноември Световната здравна организация (СЗО) обяви групата, към която спада тази мутация, за „наблюдавана“. Това обаче е най-ниската степен в класификацията на СЗО. По-опасните варианти на вируса се определят като „заслужаващи интерес“ и „будещи тревога“. Всеки вирусен вариант, който от „наблюдаван“ не се изкачи в споменатите по-опасни категории, по-късно се изличава от списъка на СЗО за мутациите под наблюдение.

“Не си заслужава да се тревожим”

Германският вирусолог Йорг Тим заяви в отговор на запитване от страна на обществено-правната германска медия АРД, че мутацията B.1.640.2 не е успяла да се наложи над Делта варианта във Франция, което се счита като „силен индикатор“ за това, че тя не е по-опасна. Според Тим, никой не очаква, че въпросният вирусен вариант може да предизвика сериозни проблеми.

Вирусологът Том Пийкок от Imperial College в Лондон, който е сред водещите изследователи на вирусните мутации в света, написа в Туитър, че въпросният нов вариант „в момента не притежава никакъв потенциал, който да поражда тревога“. Според него, не си заслужава изобщо да се тревожим от този вариант на коронавируса.

Фалшива тревога? Опасен ли е новият вариант на коронавирус?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции