<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114103" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само Vivacom мож...

ФАЦ за България: “Скъпа зима в най-бедната страна от ЕС”

07 Януари 2022
0 211

ФАЦ за България: “Скъпа зима в най-бедната страна от ЕС” – това пише немското издание, цитирано от Deutsche Welle.

Няколко публикации в чуждестранни медии са посветени на “газовата тема” в България. Под заглавие “Скъпа зима в най-бедната държава от ЕС” добрият познавач на България Михаел Мартенс пише в германския “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ), че само за година цените на газа в България са се качили пет пъти.

Рекордно висока цена на тока в Европа (видео)

Растящите цени – ранно бреме за новия кабинет?

“15 години след влизането си в ЕС България без конкуренция е икономически най-слабата държава в Общността. В нея и средните доходи са най-ниски. Увеличението на цените през последните месеци може да се превърне в ранно бреме за новото коалиционно правителство на Кирил Петков. Всъщност това правителство си беше поставило като най-важна цел борбата срещу безстопанствеността и корупцията. Сега обаче цените на енергията бързо растат, това усилва инфлацията и тези неочаквани предизвикателства изискват цялото внимание на управляващите.”

Мартенс смята, че растящите цени на газа отново ще разпалят дебата за енергийния микс в България. “В това отношение вече от години главна тема е идеята за строеж на нова АЕЦ редом с вече съществуващата в Козлодуй край Дунав. Населението и повечето партии в България обичат ядрената енергия, тоест – от идеологическа гледна точка няма какво да попречи на развитието на ядрената енергетика”, констатира авторът.

По-нататък в статията си той обяснява на германските читатели проблемите около интерконектора и азерския газ, както и за очакванията на страната от терминала за втечнен газ в Александруполис.

“Но оттам не се очаква бърза помощ за правителството на Петков. Според данните на българската статистическа служба, през миналата година в страната е отбелязан най-високият ръст на цените от повече от десетилетие. Според същите данни инфлацията е била 7 процента. Когато поскъпват основните хранителни продукти или отоплението, много български домакинства бързо го усещат на гърба си. Български сдружения на индустриалците наскоро съобщиха, че за икономиката на страната кризата с цените на енергията е по-заплашителна дори от финансовата криза през 2009 година. Един от съюзите на работодателите предупреди, че могат да се очакват фирмени фалити и верижна реакция. Настоява се за по-високи субсидии за потребителите на ток в индустрията”, пише Михаел Мартенс в края на статията си във ФАЦ.

ФАЦ за България: "Скъпа зима в най-бедната страна от ЕС"
България и отношенията с Русия

Темата за цените на газа в България присъства и в електронното издание “Юрактив”. Статията там е озаглавена: “Експерти: нечисти игри на българския газов пазар в полза на Русия”. Авторите твърдят, че определени бизнес интереси се опитват да дестабилизират “Булгаргаз”. Те цитират Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Той казва, че българската държава нямала интерес да води активен диалог с Азербайджан за промени в дългосрочното споразумение, а вместо това имало опити да се отнеме властта на ръководството на фирмата. В статията става дума и за напреженията около зависимостта на България от руски газ.

За това между другото пише и агенция Блумбърг в обширна публикация за плановете на премиера Кирил Петков. “Черноморската нация е разкъсвана по въпроса за отношенията с Русия. С нея я свързват културни и икономически връзки – включително и почти пълната зависимост, когато става дума за газ и за ядрено гориво. Българският президент Румен Радев неколкократно казва, че санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим са неефективни. А министърът на отбраната Стефан Янев отхвърли засилено присъствие на НАТО в страната. Петков пък отхвърли думите на Янев като “лично мнение”, пише още агенция Блумбърг.

ФАЦ за България: “Скъпа зима в най-бедната страна от ЕС”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции