<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159960" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хеликоптер с...

Фермери: Тенденциозни проверки от ДАНС ни принудиха да затворим бизнеса си (видео)

19 Януари 2023
0 512

Семейство фермери обявиха в социалните мрежи, че затварят целия си бизнес и се
изнасят от България. Причината е проверка на ДАНС, включваща няколко държавни институции.

Младата двойка с 4 деца се занимава с биопроизводство на мед в Странджа планина. Ралица и Димитър жената са носители и на европейска награда за млади фермери.

Сезираха ДАНС за бездействия на „Булгаргаз“ по дълга на ТЕЦ Варна от над 37 милиона лева

„Затваряме фабриката си, защото да развиваш идеи и каузи в България е престъпление“, казват те, цитирани от bTV.

Хората в района познават жената и мъжа заради облагородяването на селото, развиване на фолклорна група и множество благотворителни инициативи. Те не само се грижат за над 2000 кошера с пчели, но и произвеждат плодове и зеленчуци. Сеят и памук.

Фермери: Тенденциозни проверки от ДАНС ни принудиха да затворим бизнеса си (видео)

Двойката се възползва се от субсидии, които се изплащат след извършването на работа, доказана дейност и проверки. А с банкови кредити успява да построи фабриката си. Съобщават им обаче, че правят злоупотреба с евросредства.

„Не ни изненадват проверките на Разплащателна агенция и на агенцията по безопасност на храните. Изненада ни проверката на ДАНС. Към нас има постоянни и тенденциозни проверки. Ние нямаме против тях. Всички проверки обаче са провокирани от ДАНС – Бургас. Нашият проблем е в това – защо го прави, защо сезира всички институции въпреки проверките през годината. Каква
работа има ДАНС? Аз заплаха за националната сигурност ли съм? От 2009 г. сме земеделски производители, а на 21 ноември в 21:00 часа започна поредна проверка към нас. Една събота пристигнаха повече от 30 човека. Четирима доктори от БАБХ проверяваха кошерите, докато мен ме държаха настрана“, коментира Димитър.

От ДАНС посочват, че по случая вече е образувана прокурорска проверка.

Повече вижте във видеото!

Видео и снимки: bTV

Фермери: Тенденциозни проверки от ДАНС ни принудиха да затворим бизнеса си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции