Следва: Лидерка на оп...

“Financial Times”: Борисов под обстрел след неуспехи в борбата с корупцията

07 Септември 2020
0 1577

Антикорупционни протести се провеждат в България, която беше определена като най-корумпираната държава в Европейския съюз за 2019 година. Така кореспондентът на престижното издание Financial Times Керин Хоуп и българският ѝ сътрудник Тео Троев отразиха протестите в страната ни. Препубликуваме пълния текст на тяхната статия:

Елена Касабова би трябвало да има малко причини да бъде недоволна. Тя има добре платена работа на IT позиция в банка, наслаждава се на почивки в чужбина с дъщеря си и няма търпение да получи още кариерно развитие.

Но през това лято и тя се присъедини към хилядите българи, протестиращи всеки ден по улиците на София и на други градове в страната с искане за оставка на Бойко Борисов – дългогодишния министър-председател, както и на неговия приближен Иван Гешев, който е главен прокурор, които според протестиращите са виновни за ширещата се корупция в страната.

Немската ZDF: Борисов се опитва всячески да остане на власт (видео)

„Корупцията е видима навсякъде“ казва Елена Касабова – „Като изряден данъкоплатец не виждам защо трябва да събираме помощи за детски болници и елементарно медицинско оборудване, докато полицаи, премиер и министри карат автомобили последен модел, платени от държавния бюджет“.

Протестите изведоха на преден план гнева на хората заради факта, че България е най-бедната страна-членка на Европейския съюз, което според наблюдатели се дължи на връзката на високопоставени личности на отговорни постове със сенчести бизнес групировки.

Протестиращите бяха много мирни и относително малко на брой до миналата сряда, когато десетки хиляди обградиха сградата на Народното събрание за първото заседание на депутатите след лятната им почивка и това доведе до пръскане на протестиращите с лютив спрей и заплашване с водно оръдие от страна на полицията. (Кадри от сблъсъците между протестиращи и полиция можете да си припомните във видеото горе.)

България се класира на най-ниска позиция от всички държави-членки на Европейския съюз по индекса за борба с корупцията през 2019 година. Центърът за изследване на демокрацията в свой доклад, базиран на позицията на различни бизнесмени, написа, че над 35 процента от сделките у нас се случват чрез корупция.

“Ди Велт”: Картел от олигарси и политици управлява еврофондовете в България

„Търпението към системата се изчерпва. Високите данъци и високите нива на корупция превръщат успеха в непостижима за бизнеса цел, независимо в коя сфера е той“, споделя Петър Недевски – собственик на туристически бизнес в София, който е всеки ден на протестите още от началото им през юли.

Проблемите на България с корупцията се утвърдиха през 90-те години на ХХ век, когато групи олигарси завзеха контрола над всички отрасли на икономиката, докато няколко правителства неуспешно се опитваха да възстановят държавата след разпада на Съветския съюз. Тяхната хватка отслабна с разрастването на икономиката, но олигарсите запазиха връзките си с политиката.

Протестите това лято започнаха след като главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка на служители на президентството и те нахлуха в администрацията на избрания с мажоритарен вот президент Румен Радев, който открито критикува правителството на ГЕРБ. Извършената от въоръжени служители на Прокуратурата акция внесе допълнително напрежение между Румен Радев и Бойко Борисов.

Гневът се засили и от серията от скандали през последните дни, включващи твърдения за рушвети, давани от преследван от закона бизнесмен, който твърди, че е плащал „такса спокойствие“, за да развива лотарийния си бизнес, както и изтекли снимки от спалнята на министър-председателя, на които се виждат кюлчета злато и пачки 500-еврови банкноти, за които той твърди, че са фалшиви.

Бившият охранител и кмет на София, който в момента е министър-председател за трети мандат Бойко Борисов, управлява страната от повече от десетилетие. Но доверието към него е спаднало рязко, което се доказва от проучвания, показващи, че между 60 и 70 процента от българите подкрепят протестите с искане за неговата оставка.

Гешев изпъкна като върл противник на разделението на властите на съдебна, правосъдна и изпълнителна. Неговият избор за главен прокурор беше широко разкритикуван от дипломирани в Европа правни специалисти и доведе до протести в София.

Протестите миналата сряда дойдоха след като Народното събрание се събра, за да гласува подготвянето на нова конституция по-късно тази година. Не е ясно какви точно ще бъдат тези промени, а опозицията ги вижда като опит за отвличане на вниманието с цел правителството да изкара докрай своя мандат. Официално избори предстоят през април 2021.

След като управляващите успяха да предвиждат напред предложението за нова Конституция, през ноември им предстои ново изпитание: да си осигурят мнозинство, което да одобри тези промени, както и свикването на Велико народно събрание.

„Борисов е решен да изкара своя мандат до край, но изобщо не е сигурен дали ще успее да събере нужните гласове за свикване на Велико народно събрание. Твърде вероятно е да навлезем в период на бъркотия и забавяне“ каза Христо Иванов – бивш правосъден министър и лидер на демократична партия, която е сред лидерите на протестите.

Даниел Смилов от Центъра за анализ на либералните политики в София каза, че конституционните маневри на ГЕРБ само ще направят протестите още по-целенасочени.

Настоящите скандали са „нагледен пример какво хората виждат като корупция на високо ниво“, каза той. „Никой не е разследван правилно, което води до мисълта, че Иван Гешев умишлено прикрива престъпления“.

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции