<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112625" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рекордно вис...

Френско радио: Кирил Петков – Мистър Пропър на България

21 Декември 2021
0 2207

Под заглавието “Кирил Петков, “Мистър Пропър” на България”, в сайта на френското радио Ер Еф И (RFI) е публикувана статия за новия български премиер, пише NOVA.

В материала се отбелязва, че Петков е предизвикал изненада, като е спечелил парламентарните избори през ноември, а после като е сформирал невиждана управленческа коалиция в момент, в който страната му е била потопена от няколко месеца в безкрайна политическа криза. “Кирил Петков беше напълно непознат в България през миналата пролет. Сега той въплъщава една истинска надежда за промяна. С една голяма цел – да се свърши с бича на корупцията”, отбелязва радиото.

Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март (видео)

Първи думи на Кирил Петков като премиер: Ще сменя културата на това какво означава да си начело

В статията се представя и пътят на Кирил Петков, изминат досега – от какво семейство е, къде е учил и кога се е завърнал в България. Акцентира се, че завършилият в Харвард Петков. А също и, че е решил да се върне в родната си страна през 2007 г., в момента, в който тя е станала пълноправен член на Европейския съюз.

Отбелязва се, че Петков е създал с успех пробиотична лаборатория. Целият му път досега в стил “златното момче” е очаровал избирателите и е заредил с плам и енергия привържениците му, се отбелязва в статията. “Това очарование от успеха е нещо изключително важно в България, в едно общество, което има чувството, че е крехко, в една страна, в която младежта предпочита да емигрира, накратко – в една страна без бъдеще. Следователно да имаш един голям човек – един “малък” българин, който е успял, в това число в САЩ и в Харвард, е един много мощен аргумент”, казва в статията Надеж Рагарю, анализатор от института за политически науки Сианс По в Париж и специалист по Балканите.

В статията се акцентира и върху това, че Петков е бил назначен за министър на икономиката в момент, в който страната е била в пълна политическа криза. Той се е откроил с желанието си да се бори срещу бича на корупцията. Борбата с корупцията и отхвърлянето на Бойко Борисов, бившия премиер, който доминираше българския политически живот от десетилетие, става основата на политическата платформа на Петков и на неговата партия “Продължаваме Промяната”, основана само няколко седмици преди парламентарните избори през ноември, се посочва в материала.

В публикацията Ромен Льо Киниу, генерален директор на мозъчния тръст Юрокреатив, специализиран в Източна и Централна Европа, посочва, че “Петков и екипът му успяха да извадят наяве корупционни скандали в шестте месеца, в които те бяха начело на Министерството на икономиката в преходното служебно правителство”.

Анализаторът допълва, че българите са видели в това желание за реформа отвътре на “тази система на корупция, приложена от различните традиционни партии в България от падането на комунизма”. Според Льо Киниу това е най-голямото предизвикателство, пред което се изправят Петков и неговите съюзници, а именно това българският народ да повярва отново в своята политическа система.

Френско радио: Кирил Петков – Мистър Пропър на България

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции