<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157469" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво ново вл...

Газът поскъпва с 22%

01 Януари 2023
0 162

Газът поскъпва с 22% спрямо месец декември. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание в първия ден на 2023 година.

Утвърдената цена на природния газ за януари е в размер на 179,33 /MWh. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

Какво ново влиза в сила от 1 януари

Цената е утвърдена след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни и документи. Регулаторът е установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

Газът поскъпва с 22%
Снимка: iStock

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“. Газът е на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната. Имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, обясняват от Комисията за енергийно и водно регулиране.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за януари три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа.

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ „Чирен“.

Газът поскъпва с 22%
Снимка: iStock

С осигурените количества природен газ за януари се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.  

„Няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г., което има ключово значение за потребителите на регулиран пазар. По този начин енергийният регулатор подпомага задържането на цените у нас, тъй като основен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа са цените на енергоносителите“, заяви председателят на Комисията доц. Иван Иванов на проведеното открито заседание на 30 декември 2022 г. 

Газът поскъпва с 22%

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции