<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123700" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВнР с позици...

Генчовска: Граничари не пускали стотици хора с двойно гражданство да влизат и излизат от РС Македония

25 Март 2022
0 588

Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не са били допускани с автомобили с българска регистрация да влизат и излизат от Република Северна Македония. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол относно проблеми на македонски българи.

МВнР с позиция за антибългарски коментари в Северна Македония, свързани с Украйна

“От началото на март тази година в посолството на България в Скопие, Генералното консулство в Битоля започват да постъпват сигнали от хора с двойно гражданство. Те срещат препятствия от страна на митническите органи на РСМ при преминаването на държавната граница с автомобили, регистрирани у нас.

Няма да има общо честване за Гоце Делчев на България и Северна Македония

До момента близо 200 души са подали сигнал. Те са заявили, че не им е били позволено да влизат и излизат от РСМ. В оплакванията се посочва, че местните митнически и гранични органи устно им съобщават, че не могат да преминат с регистрирани в България автомобили. За целта се издава съответен документ, в който да е посочено правно основание”, каза Генчовска.

Генчовска: Граничари не пускали стотици хора с двойно гражданство да влизат и излизат от РС Македония

Външно министерство с остра позиция срещу президента на Северна Македония

Посолството в Скопие провежда срещи и разговори с местните власти, за да изясни ситуацията.

Кирил Петков в Северна Македония: какво пишат чужди медии за визитата

“Установено е, че от 22 декември 2020 г. е в действие нов закон за регистрация на автомобили с чуждестранни регистрационни номера. Съгласно закона те следва да бъдат пререгистрирани, като изцяло да изпълняват разпоредбите на местното законодателство. Властите в РСМ посочват, че МПС-ата с чуждестранни регистрации не се регистрират по местното законодателство. Въпреки че пребивават повече от 180 дни в страната. Постоянният адрес по местоживеене на собственика не е в чужбина. Той е на територията на страната. Данните за влизане на автомобил с чуждестранна регистрация лесно се установяват. Необходимо е извършване на насрещна проверка от местните агенции “Митници” и МВР”, обясни тя.

Радев разкритикува Петков за посещението му в Северна Македония (видео)

По думите на Генчовска тази седмица на 21 март е била извикана на разговор във Външното министерство временно управляваща посолството на РСМ в София.

Петков отговори на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е прибързано, а закъсняло (видео)

“От страна на представителя на РСМ бе съобщено, че действията на Агенция “Митници” на РСМ през изминалите години са били насочени и към автомобили с чуждестранна регистрация, различна от българска. В момента не се ограничава само ГКПП с България. Посочено е било, че с цел уреждане на статута на МПС с българска регистрация, някои двойни граждани прибягват до отписване на постоянния си адрес от РСМ. За целта попълват в посолството формуляри и получават удостоверение. След тази процедура не им се налага да внасят митнически и да регистрират собствените си леки и товарни автомобили. Продължаваме да следим информацията”, заяви още Генчовска. 

Генчовска: Граничари не пускали стотици хора с двойно гражданство да влизат и излизат от РС Македония

Източник: NOVA
Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции