<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП при Радев...

ГЕРБ започна офанзива и срещу гласуването в чужбина

16 Ноември 2022
0 618

ГЕРБ започна офанзива и срещу гласуването в чужбина.

На заседание на парламентарната правна комисия депутатите от ГЕРБ-СДС започнаха да изменят изборното законодателство далеч отвъд първоначалната им заявка да върнат хартиените бюлетини. С подкрепата на “хартиената коалиция” герберите атакуваха и изборните права на българите в чужбина, пише в. Сега.

Поправките, които те предложиха в законопроекта, бяха внесени в 17.34 часа във вторник, т.е. по-малко от 24 часа преди да започне обсъждането им в правната комисия.

ГЕРБ започна офанзива и срещу гласуването в чужбина

Хартиената бюлетина като обърната палачинка (видео)

Първо беше разгледано предложение на ГЕРБ-СДС, с което в кодекса се записва, че територията на страната се разделя на изборни райони. С тази фраза всъщност се заличава изборният район в чужбина, създаден миналата година с поправки в закона, прокарани от ИТН, ДБ и ИБГНИ.

Беше прието и предложение, с което се увеличава броят на необходимите заявления от български граждани извън страната. За отваряне на избирателна секция ще са нужни минимум 100 заявления, а не 40, е посочено в предложението. Идеята бе критикувана от ПП и ДБ.

Одобрена беше и друга промяна, засягаща избирателите в чужбина, този път предложена от ПП. С поправката се определи, че избирателите, които се дописват в избирателния списък в изборния ден, трябва да попълнят декларация пред секционната комисия, че не са и няма да гласуват на друго място.

“Хартиената коалиция” на крачка разстояние от пълна победа

Хартиените бюлетини се връщат в масова употреба, наравно с машините за гласуване. Поправките в Изборния кодекс, предложени от левицата, бяха одобрени на второ четене с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Така „хартиената коалиция“, както станаха известни трите политически сили, вече е на крачка разстояние от пълна победа. Трябва само същите промени да преминат и през пленарната зала. Това няма да бъде проблем, защото тройката разполага с необходимото мнозинство.

Политическите сили увеличиха състава на Централната избирателна комисия. Отново по предложение на ГЕРБ-СДС от Изборния кодекс беше заличен текстът, с който се регламентираше Общественият съвет към ЦИК.

ГЕРБ започна офанзива и срещу гласуването в чужбина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции