<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100900" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия спи...

Как един германски тийнейджър стана наркобарон

24 Септември 2021
0 834

Как един германски тийнейджър стана наркобарон, разказва Дойче веле.

Тийнейджъри, които въртят онлайн търговия с наркотици – за това разказва успешният сериал по Нетфликс “How to Sell Drugs Online (Fast)”.

Как един германски тийнейджър стана наркобаро
“How to Sell Drugs Online (Fast)”

Авторите на сериала са били вдъхновени от истинския случай на един млад германец от Лайпциг на име Максимилиан Шмит, който сам-самичък и така да се каже направо от детската стая създава наркоимперия за милиони, просъществувала повече от година, преди младежът да бъде заловен от полицията.

Историята на Максимилиан Шмит

Максимилиан е едва 18-годишен, когато започва неговият възход като продавач на наркотици в интернет. Един от най-интересните въпроси в тази история гласи: Как така един младеж, който никога преди това не е извършвал криминални деяния, изведнъж решава да използва компютъра си за престъпна дейност?

Как един германски тийнейджър стана наркобаро
снимка Дойче веле

Повече от година Максимилиан продавал всевъзможни наркотици – общо над 900 килограма хашиш, кокаин, екстази, LSD и различни медикаменти с жълта рецепта на стойност около 4 милиона евро. Той разпращал дрогата с пощенски пратки по целия свят. Така де факто пощальоните неволно са били куриери на наркотици.

В кашони с банани – албански хероин и кокаин за цяла Европа

Освен това „бизнесът“ е бил отлично организиран, а печалбите – солидни. Плащало се е в аванс, после поръчките са били обработвани, а наркотиците – разпращани. „Само дето не ставаше дума за обувки, а за дрога“, казва самият Максимилиан. Неговият бивш защитник пред съда сравнява „бизнеса“ на клиента си с нещо като „Амазон“ за всички видове наркотици.

Много от клиентите на Максимилиан давали и оценки в интернет. Една от тях гласи: „Стоката е абсолютен динамит, просто ме помете“.

Как един германски тийнейджър стана наркобаро

Всъшност самият Максимилиан никога не е изпитвал угризения на съвестта заради това, че се занимава с нещо осъдително. „Ако хората не купуваха дрогите от мен, щяха да си ги набавят от друго място“, казва той.

Клиентите попадали на неговия онлайн магазин за наркотици чрез търсачката Гугъл. Психологът, изготвил навремето експертиза за съда, казва, че Максимилиан Шмит към нито един момент не е показал нито съзнание за вина, нито разкаяние. Точно обратното дори: изпитвал гордост от постигнатото и обичал да разказва за успеха си.

В затвора и след това

През 2015 полицията задържа 20-годишния тогава младеж в жилището на семейство Шмит в Лайпциг. Разкриват дейността му благодарение на това, че били проследени редица грешно адресирани пакети.

Ел Чапо: имало едно време един наркобарон

Как един германски тийнейджър стана наркобаро
снимка Дойче веле

Полицията открива в стаята на Максимилиан 320 килограма наркотици на стойност няколко милиона евро. Младежът е осъден на седем години затвор, но четири години по-късно, през 2019-а, е пуснат предсрочно на свобода с изпитателен срок. Дълговете му към държавата възлизат на 3 милиона евро.

Как един германски тийнейджър стана наркобаро

Неотдавна медии в Германия съобщиха за нови разследвания срещу Максимилиан Шмит. Младият мъж явно е опитал да създаде нова онлайн-платформа за търговия с наркотици. Но вече не сам, а заедно със съмишленици.

Как един германски тийнейджър стана наркобаро

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции