<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106793" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има 5 начина Е...

Гешев си чатил с Pi ar Sevi Boiko от учтивост, установи прокуратурата

08 Ноември 2021
0 3898

Гешев си чатил с Pi ar Sevi Boiko от учтивост, установи прокуратурата, предава Сега.

Главният прокурор Иван Гешев е чатил с пиарката на бившия премиер Бойко Борисов Севделина Арнаудова, докато участваше в заседанието на парламентарната правна комисия на 10 септември, но само от добро възпитание. Той не е извършил никакво нарушение, защото срещу Арнаудова в прокуратурата няма преписки и разследвания. Но хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор, са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му. Това са основните изводи от постановлението на прокурора Венцислав Фердинандов

Прокуратурата се заела да разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

От постановлението става ясно, че от Гешев са снети обяснения. Но чатът му не е проучван повече от това, което се вижда по снимките в медиите. Обяснения от Арнаудова не са търсени. Думите ѝ по случая можете да си припомните във видеото.

Аргументите на държавното обвинение

Предвид ангажираността в дебата, той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон. Наред с другите обаждания, Гешев получил текстови съобщения от Арнаудова. За това лице той знае, че се занимавала с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г. “По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава. С първото съобщение Арнаудова посочва името на изказващия се в момента депутат от ГЕРБ – Александър Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон”, пише в постановлението на прокурора Венцислав Фердинандов.

Гешев си чатил с Pi ar Sevi Boiko от учтивост, установи прокуратурата
Снимка: БулФото

На 25.10.2021г. прокурор Венцислав Фердинандов встъпи в длъжност “заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен”.

Лаура Кьовеши отхвърли четирима от българските кандидати за членове на Европейската прокуратура

Севдалина Арнаудова

Прокурор Фердинандов е проучил още, че срещу Арнаудова няма присъди, преписки и дела.

Гешев на свой ред обяснява пред подчинения си, че познава Арнаудова само служебно и не знае дали срещу нея има висящи преписки. Казва, че никога не е разговарял с което и да е длъжностно лице във връзка със сигнали, подавани срещу Арнаудова. А също и че служебният му телефон е публично известен и той не може да контролира лицата, които му звънят или пишат. 

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

След като срещу Арнаудова няма преписки и дела, тогава е абсурдно твърдяното в сигнала, че Гешев е злоупотребил с властта си, за да въздейства върху прокурори в нейна ползва, обяснява Фердинандов. И допълва, че няма и престъпление по служба, няма причинени щети.

Севдалина Арнаудова за скандалния чат с Иван Гешев: Не крия, че познавам главния прокурор (видео)

“Твърдението за злоупотреба е нелогично”

“Съдържащото се в сигнала твърдение за злоупотреба е нелогично и заради вменените по Конституция и закон правомощия на главния прокурор”, смята Фердинандов. Той прави пространен анализ на функциите на главния прокурор и обяснява, че прокуратурата е единна, но не и централизирана и прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния. А също и че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите. Главният прокурор може да отменя актове на други прокурори, но само писмено и мотивирано, и то, ако съответният акт не е минал през съдебен контрол.

Гешев си чатил с Pi ar Sevi Boiko от учтивост, установи прокуратурата
Снимка: БулФото

Чатът на Гешев с пиарката на Борисов: тази простичка наглед случка разкрива много

Прокурорът продължава: “Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин – конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията”.

Гешев си чатил с Pi ar Sevi Boiko от учтивост, установи прокуратурата

Източник: Сега

Видео: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции