<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109021" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Гласовете за Карадайъ масово отишли при Герджиков, за Панов – при Радев

21 Ноември 2021
1 2030

Гласовете за Карадайъ масово отишли при Герджиков, за Панов – при Радев, пише Mediapool.

Настоящият президент Румен Радев печели втория мандат с подкрепата на привържениците на БСП, на “Продължаваме промяната”, на “Демократична България”, “Има такъв народ” и на партия “Възраждане”. Опонентът му Анастас Герджиков и получил гласовете на симпатизантите на ГЕРБ, СДС и Движението за права и свободи. Най-често опцията “Не подкрепям никого” е била използвана от привържениците на “Демократична България” и на “Възраждане”. Това сочат данните на “Алфа Рисърч”, обявени по БНТ в неделя след края на изборния ден.

Ето и какво е разпределението по активност:

Най-мобилизирани във втория тур на кандидат-президентските избори са били симпатизантите на “Продължаваме промяната”, ГЕРБ и БСП. По-слабо активни в сравнение в първия тур са били привържениците на “Демократична България” (ДБ), на ДПС и на “Възраждане”. Като цяло харесващите “Има такъв народ” (ИТН) не са излезли да гласуват тази неделя.

От гласувалите в парламентарните избори за “Продължаваме промяната” 91 на сто са подкрепили Радев, а останалите – Герджиков. От тях няма такива, отбелязали “Не подкрепям никого”.

96 процента от привържениците на БСП са подкрепили сегашния президент, по 2 процента – за ректора на Софийския университет и за никого.

От симпатизантите на ИНТ 89 на сто са били “за” настоящия държавен глава. 9 процента за противника му, но много от отишлите миналата неделя на изборите привърженици на партията на Слави Трифонов не са си направили сега труда да гласуват.

От подкрепилите “Възраждане” в изборите за Народно събрание 78% са били за Румен Радев, а 22 на сто – за Герджиков. Не са избрали никого 7 на сто от привържениците на Костадин Костадинов.

70% от дали вота си на ДБ преди седмица сега са подкрепили Румен Радев. Едва 9 на сто – Анастас Герджиков, но цели 8 процента са гласували протестно с “Не подкрепям никого”.

Гласовете за Карадайъ масово отишли при Герджиков, за Панов – при Радев
Интересно е съотношението при привържениците на ДПС

От гласувалите за ДПС в парламентарните избори 63 процента са подкрепили кандидата на ГЕРБ Анастас Герджиков. 35 на сто обаче са предпочели Румен Радев. От “Алфа Рисърч” отбелязаха, че от гласоподавателите на протурската партия онези, които се самоопределят като турци 38% са подкрепили Радев, а останалите – Герджиков, докато при самоопределящите се като роми е било обратното – 72 на сто за настоящия президент, а 28 процента – за противника му.

Само напомняме, че точно в страниците на ДПС видяхме агитация на турски език в полза на проф.Герджиков.

Ето кого ще подкрепят симпатизанти на ДПС в Турция на балотажа за президент (снимка)

Седемдесет и два процента от гласувалите на първия тур за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ на балотажа са подкрепили Анастас Герджиков, а 65 процента от далите вота си за подкрепения от “Демократична България” Лозан Панов сега са се доверили на кандидатстващия за втори мандат Румен Радев. Това сочат пък данните на “Галъп Интернешънъл болкан”, обявени също пред БНТ.

От подкрепилите Карадайъ 24 на сто са предпочели сега Радев и явно са разпознали него като обединител на нацията, за какъвто лидерът на ДПС призова да се гласува. 4 на сто от тези гласоподаватели не са подкрепили никого сега.

Никого не са харесали и 12 процента от подкрепилите Лозан Панов на първия тур. От тях 65 на сто сега са дали вота си за Румен Радев, а 24% – за Герджиков.

Сходно е положението и при привържениците на лидера на Възраждане Костадин Костадинов, от които сега 68 на сто са подкрепили настоящият държавен глава, а 18 на сто – опонента му.

Интересно е, че 1 процент от гласувалите за Румен Радев са мигрирали за втория тур при Герджиков, докато 6 на сто от подкрепилите ректора на Софийския университет преди седмица сега са решили да се доверят на противника му.

Гласовете за Карадайъ масово отишли при Герджиков, за Панов – при Радев

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции