<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149546" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какви коли ще...

Гласят нова схема за компенсация заради скъпите горива у нас

02 Ноември 2022
0 201

Гласят нова схема за компенсация заради скъпите горива у нас. Тя ще е по подобие на схемата за 25 стотинки на литър, но ще бъде финансирана чрез свръхпечалбите на компаниите от сектора, а не от държавния бюджет. Средствата ще постъпват във фонд, който се администрира от Министерството на финансите.

Ако се приемат предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, но ще се осигури подпомагане. Това обясни министърът на икономиката Никола Стоянов.

Все още не е ясен размерът на сумата за подпомагане и как ще се формира. Този път обаче освен физическите лица, ще се подпомагат и компаниите.

Изземане на печалбите на “Лукойл” е сред мерките за понижаване цените на горивата (аудио)

Гласят нова схема за компенсация заради скъпите горива у нас
Снимка: iStock

Помолен за коментар на опасенията, че с износа на петролни продукти, произведени с руска суровина в рафинерията в Бургас, се нарушава дерогацията от Европейския съюз, Стоянов заяви:

“Ако се приемат тези промени, компаниите ще имат право да внесат авансово своя дял и вече тогава ще може да се изплаща тази помощ на литър”.

Европейската комисия опроверга изказване на енергийния министър за руския петрол

Стоянов коментира и казуса дали е възможен износ на петролни продукти, произведени от рафинерията. Той обясни, че самият текст на дерогацията позволява износ на продукти от България на руски петрол, преработен в България. Забранени са продукти от руски петрол, преработени в Русия.

Ако “Лукойл” не изнася, има два варианта – или тук цените да станат 5-6 лева, или да затворят, каза още министърът.

Гласят нова схема за компенсация заради скъпите горива у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции