<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168614" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдят Mediapool з...

Главният прокурор ще може да бъде разследван от върховен съдия (видео)

08 Март 2023
0 95

Главният прокурор ще може да бъде разследван от върховен съдия. Това обяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков, цитиран от NOVA.

На брифинг по-рано днес той обяви, че Министерският съвет е одобрил предложенията на Министерството на правосъдието за изменение в Закона за съдебната власт и НПК. Законопроектът предвижда наказателен съдия от ВКС, апелативен или окръжен съд с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това.

Бобоков: Пеевски е главата, тялото е Борисов, а Гешев е имунната система на този организъм (видео)

Главният прокурор ще може да бъде разследван от върховен съдия (видео)

Разследващият ще бъде временно назначен за прокурор във ВКП и ще бъде избиран на случаен принцип от списък с магистрати, предварително дали съгласието си да изпълняват подобна функция.

Според Зарков е законопроектът, с който България ще успее да отговори на европейските стандарти.

“Той ще свали над 70 осъдителни решения срещу България. Без този законопроект съдебна реформа няма да има. Това е лакмусът за наличие на политическа воля. Надявам се законопроектът да бъде приет в първите месеци на новото Народно събрание”.

Служебният министър добави още, че такъв документ е бил абсолютно неизбежен.

Главният прокурор ще може да бъде разследван от върховен съдия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции