<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161283" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НА ЖИВО: Разг...

Главният прокурор ще може да бъде разследван (видео)

26 Януари 2023
0 220

Главният прокурор ще може да бъде разследван, след като депутатите приеха механизма за контрол, предава bTV.

С приетите от народните представители промени в Закона за съдебната власт главният прокурор ще може да бъде разследван и отстраняван от длъжност при определени хипотези.

Със 166 гласа “За” Националното следствие беше извадено от шапката на Прокуратурата на първо четене. Предложението на партия “Възраждане” предвижда директорът на Националното следствие да може да разследва главния прокурор. Идеята срещна и критики, и подкрепа, независимо от партийната принадлежност.

НА ЖИВО: Разгорещен дебат в парламента относно разследването на главния прокурор (видео)

Главният прокурор ще може да бъде разследван (видео)

Политическите игрички започнаха още в началото на обсъждането.

Петър Петров от “Възраждане” внесе процедура за гласуване за пряко излъчване на точка 2 и точка 3 по БНТ1 и БНР. След гласуване предложението беше отхвърлено с 56 депутати гласували “ЗА”, 6 – против и 80- въздържали се. Начело бяха ГЕРБ – СДС с 3 против и 60 въздържали се.

Глауването беше последвано от предложение на г-жа Десислава Атанасова от ГЕРБ -СДС към Министерството на правосъдието. Тя поиска присъствие от зам.-министъра Юлия Ковачева или министър Крум Зарков, тъй като внесените проекти трябва да бъдат представени в пленарна зала от вносител.

Това наложи 40-минутна пауза. След нея, зам-министърът Юлия Ковачева пристигна в залата и представи проекта на Министерски съвет.

Последваха множество изказвания на “Продължаваме Промяната”, ДПС, БСП, “Възраждане” и Демократична България – Обединение” (ДА България, ДСБ, Зелено движение).

Мирослав Иванов и Искрен Митев от ПП изразиха силен скептицизъм по отношение на представители на следствието да разследват главния прокурор, определяйки предложението като абсурдно.

Мустафа Карадайъ и Иван Цонев изказаха, че ДПС ще подкрепи внесените предложения.
Според тях трябва да се направи цялостна съдебна реформа. За да има ефективно разследване на главния прокурор е нужна промяна в конституцията, нещо, за което ДПС се е борила от години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде своя глас “ЗА” предложението, като то е свързано
с останалите четири закона за изменения в съдебната система.

Продължава гледането на съдебни текстове с промените в НПК. С друг проект на Министерския съвет Народното събрание въведе етични кодекси за съдиите и прокурорите.

Главният прокурор ще може да бъде разследван (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции