<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101069" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Има проблем ...

Главният прокурор Иван Гешев се e изнесъл от “Бояна”

27 Септември 2021
0 1107

Главният прокурор Иван Гешев се e изнесъл от “Бояна”, пише Дневник.

Договорът му е трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 г. Още преди тази дата той и семейството му са напуснали луксозната вила. Информацията беше потвърдена от Министерския съвет, след въпроси, свързани с имуществената декларация на Гешев, подадена пред Инспектората на Висшия съдебен съвет.

В нея той беше декларирал, че е живял под наем в апартамент от 57 квадратни метра. Наемодател е била администрацията на Министерския съвет. Наемът е бил 2200 лева.

На базата на декларацията и липсата на отговори на зададените въпроси и от Министерския съвет, и от прокуратурата стана ясно, че обявеният апартамент е друго жилище, различно от дом 5 в резиденция “Бояна”. Преди време “Свободна Европа” съобщи, че главният прокурор се е настанил в резиденцията. Според тяхната публикация договорите за ползване на държавната вила са два – всеки на стойност 2200 лева месечно.

Иван Гешев е декларирал друго държавно жилище

От Министерския съвет и сега отказаха да уточнят дали декларираният от Гешев имот е именно дом 5. Но от анализа на всички известни и потвърдени досега данни, се разбира, че главният прокурор е обявил част от имота и плаща за него, а другата част е наета от член на семейството му, който плаща същата сума – 2200 лева.

Главният прокурор Иван Гешев се e изнесъл от "Бояна"
“Хотелско настаняване”, а не ведомствено жилище

“В случая се касае за хотелско настаняване в обект, който не е част от ведомствения жилищен фонд на Министерски съвет. Хотелското настаняване е при условията на услугата “дълъг престой”. То се дефинира като настаняване в помещения за не по-малко от три последователни нощувки, реализирани от един настанен”, пише в отговорите от Министерския съвет.

От тях се разбира още, че Гешев е започнал да живее там през юли 2020 г. Договорът ще бъде прекратен към първи октомври 2021 г.

На уточняващи въпроси дали след първи октомври договорът ще бъде подновен, от правителствената пресслужба заявиха, че не е постъпвало заявление за нов договор и че дом 5 е освободен. Предизвестието за напускане е било подадено на първи септември тази година.

От прокуратурата засега не са коментирали случая.

Всеки може да ползва имоти, управлявани от Министерски съвет

Правителствената пресслужба уточнява още, че “по отношение на държавната собственост, която се управлява от Министерския съвет и касае хотелско настаняване – комплекс Бояна, стопанство Евксиноград, почивна база Слънчев бряг, обект Шабла и почивна база Орлица, всеки гражданин може да ползва обекти в тези комплекси, информация за което има на интернет страницата www.travel.government.bg“.

Проверка на страницата за резиденция “Бояна” показва, че достъпни за настаняване са стаи в хотелски комплекс “Дом 2”. Там могат да се наемат индивидуални стаи на цена от 170 лева или 130 лева (когато става въпрос за дълъг престой или уикенд). В дом 2 има и президентски апартамент за 410 лева на вечер.

При опит да се запази по телефон дом 5 от резиденция “Бояна” заявиха, че това не е възможно и тези вили не се отдават под наем.

Според страницата на резиденция “Бояна” в Уикипедия домовете от три до осем са вили и помощни сгради. Те обслужват висшите български институции. По информация на “Дневник” тези вили се използват за настаняване на делегации.

Колко плаща Иван Гешев

Според информацията на “Свободна Европа” за дом 5 има два договора за ползване, които са за 2200 лева месечно. Единият е сключен с Гешев, а другият – с член на неговото семейство. Имотът се отдава за ползване на принципа на т.нар. дълъг престой. Той се калкулира “по 100 лв. за нощувка, но не по-малко от стойността на 22 (двадесет и две) нощувки”.

Според изчисленията на медията нощувката на Гешев излиза по 70 лева на вечер, което е под цената, на която в района се отдават хотелски стаи (а не цели вили) – между 90 и 120 лева. Преди време, по време на изслушване в правната комисия на парламента, Гешев заяви, че е “изплатил почти всичко”. Преди да се нанесе там, държавата е ремонтирала вилата за над 330 хиляди лева.

Главният прокурор Иван Гешев се e изнесъл от “Бояна”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции