<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172523" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има задържан ...

Година след откриването си, новото варненско пристанище е почти неизползваемо

30 Март 2023
0 4916

Година след откриването си, новото варненско пристанище “Карантината” е почти неизползваемо. То се затлачва с пясък само година след откриването си, показва “Дневник”.

Кореспонденция, разменена между ръководителя на проекта за изграждане на пристанището и главен експерт “Енергийна ефективност” в Община Варна Милен Мънев, проф. Румен Кишев, ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна (структура на БАН), и проф. Снежана Мончева, директор на Института по океанология при академията, показва, че този проблем е бил очевиден още по време на изграждането на пристанището. Двете институции са преки изпълнители на проектирането.

Въпреки това Община Варна форсира изпълнението на проекта без достатъчно финансиране за нужните научни проучвания. Те така и не се извършват, защото общината бърза да усвои средствата, отпуснати по Европейска програма.

Още в хода на строителството, Милен Мънев пише писмо до Румен Кишев и Снежана Мончева. В него ги информира за следното:

“Уведомявам Ви, че по време на авторския надзор при изграждането на пристанищните хидротехнически съоръжения са констатирани изменения на водната линия на прилежащия плаж и на профила на подводния брегови склон западно от пристанището.” По този повод Мънев моли за “становище относно посочените изменения на прилежащия плаж и опасността от затлачване на входа на пристанището.

Полученият отговор гласи:

При извършените през 2017 г. проучвания във фазата на проектиране на пристанището са формулирани препоръки за допълнителни изследвания за по-детайлна и надеждна оценка на ефекта на новоизградените съоръжения върху наносния транспорт, ерозионните и акумулативни процеси в съседните участъци, както и за предотвратяване на застойни зони и влошаване на параметрите на качеството на водата.”

След това двамата професори поясняват, че дългосрочните изследвания в тази насока не са били възможни “поради кратките срокове и ограничените ресурси за проектиране.

Не може да се определи и характера на наносите, които затлачват входа към пристанището. Не се знае дали става въпрос за тенденция или за случайно събитие.

След откриването на “Карантината” се появява и друг проблем. Оказва се, че заради липса на оборудване в експлоатация са въведени само една трета от предвидените кейови места.

Година след откриването си, новото варненско пристанище е почти неизползваемо

След ремонт за милиони пристанището в Несебър се разпада (видео)

В края на писмото си Кишев и Мончева предлагат “детайлна мониторингова програма за района на пристанището и прилежащите му зони с продължителност две години.”

Към момента няма информация дали въпросната програма е извършена. Въпреки това от Община Варна наскоро съобщиха, че ще започнат да разчистват пясъка пред пристанището. От Общината не дават информация колко ще струва и дали това ще е постоянна мярка.

Самото пристанище е построено върху плажна ивица в южната част на Варненския залив. Освен горепосочените проблеми, Община Варна на практика мами при процеса на кандидатстване, за да може да усвои еврофинансирането.

Едно от задължителните условия на програта е реконструира и разширява на вече съществуващо рибарско пристанище. В случая “Карантината” е изградено от нулата. За да се вмести в критериите, към снимковия материал за проекта са добавени няколко понтона, които да наподобяват кейови места. Поради това фондация “Антикорупционен фонд” сезира по случая Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). 

Накрая, местната администрация подписва договор с дружеството “Хидроремонт” за възлагане на обществена поръчка на стойност 362 хил. лв. без ДДС. Тя е за изграждане на допълнителни съоръжения и доставка на оборудване, които са нужни за изпълнението на проектния капацитет.

Година след откриването си, новото варненско пристанище е почти неизползваемо

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Един от всички

    03 Април 2023

    Кервана си върви - кучетата си лаят ...

Покажи всички Скрий

Реакции