<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Глобиха тури...

Големият бариерен риф се възстановява за първи път от 36 години (видео)

04 Август 2022
0 86

Големият бариерен риф се възстановява за първи път от 36 години. Морската екосистема е включена в списъка на световното наследство на UNESCO.

Рифът в Австралия обаче все още е уязвим към избелването, причинено от човешка дейност, както и от климатичните промени. Това заяви ръководителят на програмата за мониторинг на рифа Майк Емсли.

Големият бариерен риф се възстановява за първи път от 36 години (видео)
iStock

„Това, което виждаме, е, че Големият бариерен риф продължава да е устойчива система. Той все още поддържа тази способност да се възстановява от смущения“, каза Емсли. „Но тревожното е, че честотата на тези смущения се увеличава, особено събитията с масово избелване на корали“.

Само 2% от площта на Големия бариерен риф се спасила от избелване заради климатичните промени

След посещение на експерти на UNESCO през март, Големият бариерен риф бе обявен за “застрашен”. Срещата на Комитета за световно наследство, на която съдбата на екосистемата беше на дневен ред, трябваше да се проведе в Русия през юни, но беше отложена.

Големият бариерен риф се възстановява за първи път от 36 години (видео)
iStock

Признаците на възстановяване идват след четвъртото масово избелване на корали през последните 7 години. През 2020 и 2022 г. то е било по-мащабно, но не толкова вредно, колкото това през 2016 и 2017 г.

Големият бариерен риф се възстановява за първи път от 36 години

Източник и видео: NOVA
Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции