<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127193" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво пишат ч...

Големият проблем на изнасилените украинки, които бягат в Полша

27 Април 2022
0 34365

Те са били изнасилени от руски войници в Украйна и са избягали в Полша. Искат да абортират, но се натъкват на най-строгия закон срещу абортите в Европа. Затова някои изнасилени украинки предпочитат да останат в Украйна, пише Дойче Веле.

От началото на войната в Украйна активистите в съседна Полша са затрупани от работа. Особено много запитвания получават полските организации, които защитават правата на жените, желаещи да направят аборт. По информация на германския “Зюддойче Цайтунг” (ЗЦ), през последните дни броят на запитванията за консултации по темата се е увеличил почти десетократно. Напоследък помощ търсят все повече украинки, които са били изнасилени, казва пред ЗЦ Юстина Виджинска, която от 16 години работи в подобна организация.

Големият проблем на изнасилените украинки, които бягат в Полша

Как изнасилването стана инструмент на войната

В Полша абортът е забранен. Има само две изключения.

В Украйна планираното прекъсване на бременността е позволено. В Полша обаче украинските жени се натъкват на най-строгия закон срещу абортите в цяла Европа. През 2020 година той беше затегнат допълнително. Според последната поправка лекарите нямат право да прекъсват бременността дори когато плодът е увреден. Законът им позволява да провеждат аборт само в два случая: ако животът на родилката е застрашен или ако забременяването е настъпило при изнасилване. Но и при аборт след изнасилване процедурата е изключително сложна. “Ако в Полша жена, която е била изнасилена, иска да се подложи на процедура за прекъсване на бременността, тя трябва да представи в прокуратурата официален документ, който доказва акта на изнасилване”, казва Виджинска пред ЗЦ. Тя допълва, че полските лекари също настояват да им бъде представено съответното уверение.

Ана, Вера, Елена: Защо руски войници изнасилват жени в Украйна

Две общински съветнички във Варшава от опозиционната “Гражданска платформа” са внесли официално запитване в градската управа за прием на 380 жени от Буча, 120 от които са били изнасилени от руски войници. Половината от тях се опасяват, че са забременели. След като обаче са научили колко сложна е процедурата за абортиране в Полша, почти всички са предпочели да останат в Украйна. За случая писаха няколко полски медии. Украинските жени не разполагат с документи, които да докажат акта на изнасилване. И за тях ще бъде трудно да се подложат на аборт в Полша. 

Междувременно в полския парламент е внесена петиция, подписана от 200 000 души, с искане за легализиране на абортите до 12-та седмица от началото на бременността – без посочване на причина за това. Обсъждането и гласуването на искането е насрочено за юни, припомня ЗЦ.

Големият проблем на изнасилените украинки, които бягат в Полша
И набавянето на хапче за прекъсване на бременността е нелегално

Женското лице на войната. Три истории от Украйна

Впрочем, и набавянето на медикаменти за прекъсване на бременността в Полша е изключително трудно. Срещу Юстина Виджинска се води дело, тъй като е осигурила хапче срещу нежелана бременност на една жена, пише ЗЦ. Създадената от нея неправителствена организация Aborcyjni Dream Team се опитва да доставя тези медикаменти от чужбина, например от Нидерландия. Световната здравна организация препоръчва медикаментозното прекъсване на бременността до 12-та седмица. 

Големият проблем на изнасилените украинки, които бягат в Полша

Източник: Дойче Веле
Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции