<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65834" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Google са заплашени със съдебен иск за $5 млрд. за нелегално следене на данни през режима “инкогнито”

04 Юни 2020
0 1340

Компанията “Google” е заплашена от съдебен иск на стойност 5 милиарда долара за нелегално проследяване на данни на потребители през режима “инкогнито”, пише DailyMail.

Адвокатите на ищците заявяват, че компанията се е превърнала в “съкровищница на информация” в размери, за която дори Джордж Оруел не би могъл да мечтае.

В обвинението се казва, че “чрез своя добре разработен бизнес за проследяване на данни “Google” знае кои са вашите приятели, какви са вашите хобита, какво обичате да хапвате, какви филми гледате, къде и кога обичате да пазарувате, какви са любимите ви дестинации за ваканция, какъв е вашият любим цвят и дори най-интимните и потенциално смущаващи неща, които сърфирате в интернет – независимо дали следвате съветите на Google, за да запазите дейностите си „частни“.

Нов скандал с лични данни: Гугъл е взела здравните досиета на 50 милиона американци

Съдебният иск е за поне 5 милиарда долара, като обвинява звеното “Alphabet Inc.” в прикрито събиране на информация за това, което хората гледат онлайн и в какви сайтове влизат, въпреки че използват режима, който от “Google” наричат „инкогнито“.

Документът, депозиран във федералния съд на Сан Хосе, Калифорния пояснява, че “Google” събира данни за потребителите чрез приложенията си “Google Analytics”, “Google Ad Manager”, както и други приложения към смартфоните, независимо дали те са кликнали върху рекламите на компанията или не.

Случаят идва само седмица, след като главният прокурор на Аризона Марк Бърнович заведе иск срещу “Google” по обвинение, че компанията e поддържала раздели за местонахождението на свои потребители, дори когато те не са включили проследяването от телефоните си.

Говорителят на “Google” заяви, че Бърнович и „адвокатите за допълнителни такси“, които са завели иска, неправилно характеризират услугите на компанията, отбелязвайки: „Винаги сме вграждали функции за поверителност в нашите продукти и осигуряваме надежден контрол на данните за местоположението“.

“Гугъл” и “Фейсбук” са заплаха за човешките права, обяви “Амнести интернешънъл”

Въпреки че потребителите могат да разглеждат сърфирането в режим “Инкогнито” като сигурно, изследователите по компютърна сигурност отдавна изпитват опасения, че “Google” и конкурентите могат да проследяват самоличността на хората в различни режими на сърфиране, комбинирайки данни от “инкогнито” и обикновено сърфиране в интернет.

Те отбелязват, че огромният успех на “Google” – компанията майка, от която е част “Alphabet”, оценена на 950 милиарда долара – е резултат от „неимоверното проследяване и събиране на лична информация за потребителите, както и продажбата и посредничеството на тази информация за оптимизиране на рекламните услуги“.

Грешка: Гугъл прати потребителски видеа на непознати

Настоящият иск, заведен срещу компанията е оценен на 5000 долара индивидуални щети за всеки потребител.

Източник: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции