<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108572" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Армения и Азе...

Готви ли Русия инвазия в Украйна?

18 Ноември 2021
0 344

От 2014 година насам рискът от руска инвазия в Украйна никога не е бил толкова голям, колкото сега, казва украинският посланик в Берлин. В Украйна е обявена тревога на много високо ниво, съобщава Дойче веле.

Сателитни снимки показват, че Русия струпва войски край Украйна

Украинският посланик в Берлин предупреди за растящ риск от руска инвазия в Украйна. Повод за предупрежденията на Андрий Мелник е струпването на руски войски на границата. “Нито веднъж от 2014 насам, когато руснаците окупираха Крим и части от Източна Украйна, опасността от нова инвазия не е била толкова сериозна, колкото сега”, заяви дипломатът в интервю за германската медийна група “Функе”. Мелник призова германското правителство да започне да “гледа на заплахата много по-сериозно”.

Готви ли Русия инвазия в Украйна?
Андрий Мелник. Снимка: Уикипедия/Stephan Röhl

Украинският дипломат отбелязва, че в последните дни украински и западни издания съобщават за все по-масивно струпване на руски войски по границата. Според Мелник става въпрос за 114 000 руски войници, които са разположени на “източната граница на Украйна и в окупирания Донбас“. В анексирания полуостров Крим са стационирани “около 32 000 войници”. И в Беларус има “няколко хиляди”, допълва той.  

След мащабните обучения през април и през есента, Русия е оставила тежко въоръжение в региона, алармира още украинският посланик в Берлин. “Артилерия, танкове, ракетни системи и установки например са разположени по източната граница.” В Украйна е обявена тревога на ниво “три пъти червено”, казва Мелник.   

“Русия инсценира мигрантската криза на границата с Беларус”

Украинският дипломат обвинява Русия и за настоящата мигрантска криза на границата между Европейския съюз и Беларус. “Инсценираната мигрантска криза на границата с Полша играе ролята на димна завеса за прикриване на военните действия на Русия край източната граница на Украйна и в Донбас“, подчертава Мелник. 

Андрий Мелник призова лидерите на трите германски партии, които преговарят за сформиране на правителство, да отправят твърд сигнал към руския президент, за да му стане ясно, “че неговата стратегия за дестабилизиране и опити за изнудване чрез доставки на газ, мигранти или разполагане на войски ще претърпят неуспех”. Мелник дори предлага “много по-остри санкции” като ембарго на вноса на руски нефт и газ и окончателно преустановяване на “Северен поток 2”. Всичко това, смята той, ще накара “Путин да се замисли”.

Мелник настоява потенциалното бъдещо правителство да заложи интегрирането на Украйна в Европейския съюз и НАТО “ясно в коалиционното споразумение”.

И НАТО предупреди Кремъл

През март Русия концентрира хиляди войници и тежка военна техника в близост до границата с Украйна. След няколко седмици Москва обяви учението за приключило. Месеци по-късно обаче големи групи войници отново бяха разположени в близост до границата. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя Москва да преустанови “всички продължаващи провокации и агресивни действия”. Столтенберг подчерта, че “НАТО е на страната на Украйна“. Правителствата в Берлин и Париж също изразиха тревога от струпването на руски войски на границата с Украйна. В отговор руският президент определи ученията на САЩ и НАТО в Черно море като “провокативни”. 

Въпреки протестите на Русия, Украйна и САЩ започнаха военно учение в Черно море (видео)

Готви ли Русия инвазия в Украйна?
Снимка: AFP

“Трябва да се уверим, че всички разбират, че цената на евентуални грешни сметки на границите на Украйна и Полша ще бъде огромна”, заяви британският премиер Борис Джонсън в сряда. “Мисля, че би било трагична, трагична грешка, ако Кремъл вярва, че може да спечели нещо чрез този военен авантюризъм.”

Подкрепа за Киев от Великобритания

Тази седмица Великобритания вече ясно демонстрира подкрепата си за Украйна – с посещението на министъра на отбраната Бен Уолъс в Киев във вторник и с обещанието за оръжейна помощ. Украинският президент Володимир Зеленски приветства рамковото споразумение, според което британски средства ще бъдат използвани за модернизиране на флотата. “Обединеното кралство се превърна в ключов партньор в изграждането на украинската флота”, заяви Володимир Зеленски. Планът включва закупуването на ракети, изграждането на военни кораби и разполагането на военноморска база в Азовско море.

Откакто Русия анексира Крим през 2014 година, украинската армия воюва срещу проруските сепаратисти в източната част на страната. Западът обвинява Русия, че подкрепя сепаратистите. Властите в Москва отричат.

Готви ли Русия инвазия в Украйна?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции