<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144759" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чадър над чад...

Град съди Twitter – разпространявал конспиративни теории за миналото му

17 Септември 2022
0 75

Град съди Twitter – разпространявал конспиративни теории за миналото му, съобщава Reuters.

Бодехравен-Рейвейк e град с около 35 000 жители в центъра на Нидерландия. Той е във фокуса на конспиративните теории в социалните медии от 2020 г. насам. Тогава трима мъже започнаха да разпространяват неоснователни истории за малтретирането и убийството на деца, които според тях са се случили в град през 80-те години.

Градът настоява Twitter да свали всички съобщения, свързани с предполагаем кръг от поклонници на сатаната педофили, за които се твърди, че са били активни в градът през 1980 г.

Град съди Twitter &#8211; разпространявал конспиративни теории за миналото му

Акционерите в Twitter окончателно одобриха сделката с Мъск и вече могат да го съдят

Основният вдъхновител на историите каза, че има спомени от детството, когато е бил свидетел на малтретирането от група хора в Бодехравен.

Историите предизвикаха много вълнения в Бодехравен. Десетки последователи на туитовете на мъжете се стекоха на местното гробище, за да положат цветя и да напишат съобщения на гробовете на на пръв поглед случайно подбрани починали деца. За тях твърдяха, че са жертви на сатанински кръг.

Мъжете зад историята с Бодехравен в момента са в затвора. Те са осъдени по други дела за подбуждане и отправяне на смъртни заплахи към редица хора. Сред тях са включително министър-председателят Марк Рюте и бившият здравен министър Уго де Йонге.

Адвокатът на Twitter Йенс ван ден Бринк отказа коментар преди изслушването в Окръжния съд в Хага в петък.

Миналата година същият съд нареди на мъжете незабавно да премахнат всички свои туитове, заплахи и друго онлайн съдържание, свързано с историята. Те трябваше и да се уверят, че нищо от това никога повече не може да се появи.

Но въпреки тяхното осъждане, историите за Бодехравен все още се разпространяват в социалните мрежи. Други продължават да повтарят тяхната история, което накара града да се заеме с въпроса директно със самия Twitter.

“Ако теоретиците на конспирацията не премахнат съобщенията си, тогава участващите платформи трябва да действат”. Това каза адвокатът на град Бодехравен Сеес ван де Занден, цитиран от холандския вестник De Volkskrant в петък.

Ван де Занден каза, че през юли градът е поискал от Twitter активно да издири и премахне всички съобщения, свързани с историята за Бодехравен. Това включва и копираните от други профили. Но досега не е получил отговор от американската компания.

Град съди Twitter – разпространявал конспиративни теории за миналото му

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции