<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157606" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Киев защити н...

Нови услуги и по-скъпа дневна карта в столицата

03 Януари 2023
0 155

От 1 януари ще жителите и гостите на София плащат по-скъпо за обществения транспорт. Но ще могат да ползват повече от едно превозно средство в рамките на 30 или 60 минути. Първият билет струва 1.60, а вторият – 2.00 лв.  За новите услуги и цени на транспорта в столицата ни напомня БНР.

Отпадат месечните, тримесечните и шестмесечните карти за една линия и за цялата градска мрежа. Вместо тях гражданите могат да ползват карти за 20 пътувания на цена от 30 лв. и за 30 пътувания на цена от 40 лв.

Испания пусна безплатни карти за влаковете заради високата инфлация

Така на практика, ако сменяте 2 превозни средства, за да стигнете до работа, ще ви трабват 3 карти по 40 лв., което прави 120 лв., вместо старата месечна карта за цялата градска мрежа от 50 лв.

В сила остава целогодишната карта за цялата градска мрежа на цена от 365 лв. Тя може да бъде закупена на три вноски. Но това означава, че гражданите трабва да кредитират столичния транспорт, т.е. да заплатят предварително услуга, която ще ползват след време.

Проблеми в БДЖ и градския транспорт заради повишаването на цените на тока (видео)

Дневната карта, която в струваше 4 лева, ще важи за период от 24 часа от момента на закупуването ѝ, вместо в рамките на деня. Цената ѝ обаче ще скочи на 6 лева. Въвежда се и нов превозен документ – електронна карта за 48 часа с цена 10,00 лв., която ще важи и за нощен транспорт, трансформира се и тридневната карта за всички линии в електронна карта за 72 часа с цена 14,00 лв.

На практика, срещу възможността за прекачване, софиянци получват значително по-скъп градски пранспорт, но не и по-качествен или по-сигурен.

Автобус на градския транспорт в София се вряза в мантинела (видео)

Шофьор на автобус нападна пътничка в София заради забележка (видео)

Припомняме, че редица европейски градове направиха отстъпки от цената на транспорта, за да подпомогнат гражданите. Например, от 1 септември транспорта в Испания за разстояния до 300 км. стана безплатен.

За да подкрепи домакинствата, най-голямата икономика в ЕС – Германия – пусна карта за градския транспорт от 9 евро.

Държавата, в която те арестуват ако си без билет, но не и ако си източил милиони (Коментарът на „Господарите“)

Още промени

Пунктовете на ЦГМ вече не продават хартиени билети от 1,6 лв. Закупените досега ще могат да се използват до края на февруари. На мястото на старите билетчета се появяват електронни билети, които се зареждат в пластмасови карти.

Пътникът е длъжен да валидира и този, и другия нов е-билет във всеки автобус, трамвай или тролей, в който се качи.

Градският транспорт в София поскъпва значително срещу възможност за прекачване 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • glmr

    12 Юни 2023

    Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I'll keep an eye out for your answers.

Реакции