<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141566" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обезвреждане...

Граждани сигнализират за изсичането на 40-годишна гора в Стара Загора (снимки)

18 Август 2022
0 162

Граждани сигнализираха “Господарите” за изсичането на 40-годишна гора в бившата Военна болница на гр. Стара Загора. Според тях това се прави с цел застрояване.

Ето и какво ни разказаха:

На 07.08.2022 г. на паркинга до горичката били разлепени съобщения за височинна резитба и молба за преместване на автомобилите на гражданите.

На 08.08.2022 г. започнала въпросната резитба. Оказало се обаче, че тя не е “козметична”, а начaлото на изсичане на цяла гора с площ около 6-7 декара.

“Първо премахнаха 3 тополи, а след това и 3 кипариса с голяма височина и възраст. Всички в прекрасно състояние, с богати корони, в които от години живеят много катерички, кълвачи и много птици”, споделя наша читателка.

Разследват изсичането на Витоша, открити са машини без номера

Граждани сигнализират за изсичането на 40-годишна гора в Стара Загора (снимки)

И твърди, че екипът от общината дори не спазил часовете за обедна почивка, както и забраната за вдигане на силен шум.

“През целия ден работата с резачката се извършваше от Николай Стоев – началник звено “Озеленяване и комунални дейности” на Община Стара Загора, който ръководеше цялата дейност. Сутринта се появиха и хора, които обясниха, че на това място ще се строи 8-етажен блок с гараж и магазини”.

Граждани сигнализират за изсичането на 40-годишна гора в Стара Загора (снимки)

Жителите на квартала поискали да видят разрешителното за изсичането на гората.

“Към така нареченото разрешение нямаше придружителен списък с дървета за отсичане. Неформално, в устен разговор на 15.08.2022 ни казаха, че Стоев няма работа там и не е плащана услуга на Общината”.

“Защо не ни показаха заповед на Общината за това, а разрешение на собственика да сече и изкоренява дърветата в имота си?”, питат гражданите, подали сигнала.

Те решили да проведат свое разследване.

“От документа видяхме и номера на парцела, проверихме го в кадастъра – такъв не съществува?! На 09.08. пуснахме жалба в Общината и кметът на града – Живко Тодоров откликна веднага, като ни покани на среща. Исканията ни бяха: проверка на процедурата за отсичане на дърветата и строителните разрешения за имота, възможност за запазване на здравите и красиви дървета, както и компенсаторно засаждане, което предвиждат, да бъде в същия имот, а не както са го записали в терен на края на града. Това е една порочна практика, облечена в наредби и т.н., която никога не работи – дърветата не оцеляват.

След срещата с кмета и арх. Василев получихме достъп до фитосанитарната оценка на горичката и открихме много несъответствия. Тази фитосанитарна оценка се издава от ландшафтен архитект, на който собственикът (или инвеститорът?) плаща. И след издаването ѝ, трябвало да бъде проверена на място от гл. инспектор „Озеленяване“, предполагаме от Общината (пише го на първа страница на разрешението за отсичане), уточняват още жителите на квартала. И питат кой е извършил тази проверка и има ли писмен документ за това.

Граждани сигнализират за изсичането на 40-годишна гора в Стара Загора (снимки)

По думите им, кметът е обещал на 15.08 да се сформира комисия от експерти от общината и да се направи проверка на фитосанитарната оценка. Така и станало, като са установени драстични нарушения: не съответствали височина, диаметър, състояние (записано е, че от 33 дървета 32 са в лошо и незадоволително състояние, ), вида на дърветата, някои не са били описани – например орехи, които са с режим на особена закрила и др.

Но разкритията им не свършват дотук. “Също така разбрахме, че Областна администрация е взела под управлението си целия парцел, на който се разпростираше бившата Военна болница – бил е държавна частна собственост, Министерството на отбраната го е стопанисвало. Цял парцел от около 18-19 декара.

През 2019 г. на заседание на Общински съвет е разделен на 18 парцела.

В този момент статута на тези имоти е „средно жилищно застрояване до 10-15 м. Областното управление го продава на частни лица, а в последствие статутът на имотите е променен на високо жил. застрояване ≤ 24 м. Първоначално обаче тези имоти бяха със статут Оо – за Обществено обслужване. Как изобщо и по каква причина е променен на за Жилищно строителство, е напълно неясно”, пишат още разтревожените граждани.

Граждани сигнализират за изсичането на 40-годишна гора в Стара Загора (снимки)


В момента в този район на практика е позволено високо строителство до 24 м. Част от парцелите имат одобрен ПУП – за пет съседни парцела 5 кооперации с по 8 етажа. Собствениците по този ПУП са 4 на брой, но не е ясно още колко са всичките продадени имоти, какво ще се строи там и т.н.

Несъответствия има и в оценката на РИОСВ, до които жителите на квартала пуснали сигнал, за да разберем защо няма ОВОС.

Сроковете им за реакция обаче са от 14-30 дни, а гората няма да съществува толкова дълго, споделят също така гражданите.

Граждани сигнализират за изсичането на 40-годишна гора в Стара Загора

Граждани сигнализират за изсичането на 40-годишна гора в Стара Загора. Граждани сигнализират за изсичането на 40-годишна гора в Стара Загора (снимки)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции