<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106070" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново висок ...

Гърция затяга ограниченията за неваксинирани

03 Ноември 2021
0 869

Гърция затяга ограниченията за неваксинирани, съобщава Dir.bg.

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви тази вечер нова поредица от мерки. Те са насочени срещу разпространението на Covid-19 в страната, съобщава в електронното си издание в. “Катимерини”.

Плеврис подчерта, че “ограниченията ще засягат неваксинираните. Те са в най-голям риск и трябва да има мерки, които да ги защитят”.

По-конкретно всички неваксинирани в частния и в публичния сектор ще бъдат задължени да си правят по два PCR или бързи теста седмично.

Освен това достъпът на неваксинирани лица в банки, обществени институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони ще става единствено след представяне на отрицателен PCR или бърз тест.

Няма да има такива ограничения в хранителните магазини, аптеките и храмовете.

Увеличават се на 5 хиляди евро глобите за собствениците на заведения, които допускат неваксинирани в закритите помещения. Наказанието за нарушенията на разпоредбите включва и затваряне на заведението за 10 дни.

Плеврис каза, че въпреки епидемичния взрив страната не може да предприеме по-строги ограничителни мерки. 73 процента от населението е ваксинирано. Той каза, че “всички данни показват, че тези, които са се ваксинирали, са изправени пред 30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги отведе в интензивно отделение”. В това време “над 85 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани”.

Гърция затяга ограниченията за неваксинирани

В Гърция хора отказват кръвопреливане от ваксинирани (видео)

Министърът каза, че от 5 ноември се отваря платформата за запазване на час за ваксинация с трета доза на всички лица над 18-годишна възраст, стига да са изтекли 6 месеца от втората доза на ваксината им. Гръцкото правителство започва и кампания за насърчаване на ваксинацията с телевизионни спотове с научни данни и със съобщения на мобилните телефони на неваксинираните.

Днес за втори пореден ден Гърция отчете рекорден денонощен брой новозаразени. За последните 24 часа в страната са регистрирани 6700 положителни теста.

Гърция затяга ограниченията за неваксинирани

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции