<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105671" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Ненков: Сл...

Гълъб Донев: Не могат да се отстраняват от работа хора, които не са ваксинирани

31 Октомври 2021
0 1048

Гълъб Донев: Не могат да се отстраняват от работа хора, които не са ваксинирани – това заяви служебният социален министър в ефира на БНР.

Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите”. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и подчерта:

“Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване – б.р.). На обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%”.

Гълъб Донев: Не могат да се отстраняват от работа хора, които не са ваксинирани

Д-р Ненков: Служебното правителство да въведе задължителна ваксинация (видео)

Донев обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск:

“Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права“. 

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремиер и добави:

При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта”. 

В предаването “Неделя 150” Донев коментира, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

“Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. … Екстремно харчене на пари (от излишъка – б.р.) в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета”.

Гълъб Донев: Не могат да се отстраняват от работа хора, които не са ваксинирани

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции