<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162858" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Любопитна зм...

Храненето след този час вреди на мозъка

06 Февруари 2023
0 189

Храненето след този час вреди на мозъка.

Нощното хранене вреди не само на фигурата, но и на мозъка. Това твърдят учени в публикация в New Scientist Според тях набезите към хладилника по малките часове разстройват денонощните (циркадни) ритми и водят до влошаване на паметта.

Храненето след този час вреди на мозъка

Изводите са на генетици от Калифорнийския университет, които провели експеримент с мишки. Те ги заставили да водят нощен живот. В продължение на две седмици едната група гризачи били хранени само в периода 21.00 – 03.00 ч., а втората между 09,00 и 15.00 часа.

Резултати

Макар че и двете групи спяли еднакво дълго, те, които се хранели нощем, започнали да изпитват проблеми със съня. Режимът на метаболизма и умствената активност през денонощието бил нарушен, което повлияло на производството на протеини. Включително на тези, които отговарят за паметта и процеса на обучение. В резултат “нощните” мишки започнали да се представят по-лошо на тестовете за памет.

Все още не е ясно колко силен е негативният ефект от нощното хранене при човека. Но е известно, че хората, които работят нощна смяна се справят значително по-зле при тестовете за интелект.

Миналата година учени откриха, че биологичните ритми реагират не само на светлината, но и на определени химически вещества в храната.

Храненето след този час вреди на мозъка

Източник: сп. “Обекти”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции