<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Василев във в...

Хронологията на едно предателство и унижението на България

23 Август 2022
0 237

Изчакахме да изминат 24 часа от вчерашната пресконференция на специалния щаб за овладяване на енергийната криза, за да оценим правилно скеча, който се опитаха да ни представят – правителство, работодатели (отделни такива) и синдикати. Защото именно това гледахме вчера – скеч. Бездарен, пошъл и пълен с лъжи, пише Йордан Бързаков в анализ за Клуб Z.

Хронологията на едно предателство

Българският обществен доставчик “Булгаргаз” има сключен дългосрочен договор с “Газпром експорт” за доставка на природен газ. След началото на войната в Украйна, Европа наложи тежки санкции на Русия заради бруталната инвазия. Кремъл реши да отвори нов фронт – този път в икономическия сектор. Компанията, която се ръководи директно от политиците в Москва, а не по търговските правила, бе заставена да иска от своите клиенти плащания единствено в местната валута – рубли. Това, разбира се, важи само за т.нар. “неприятелски държави”, каквато е и България за Русия след войната.

Тъй като обаче нито един от подписаните от “Газпром експорт” договори не предвижда плащане в рубли, искането на Москва е незаконно. Първите две държави, които изпитаха на гърба си тези незаконни действия бяха България и Полша. “Газпром експорт” спря доставките до България на 27 април в пълно нарушение на сключения договор.

Василев във видеообръщение: Борисов пак лъже българския народ (видео)

Хронологията на едно предателство и унижението на България

Всяка страна, в която добруването на гражданите й е по-важно от обвързаностите и личните политически предпочитания, би приела това за удар. У нас се разрази истинска вакханалия от истерични крясъци, които обясняваха, че светът ни без “Газпром” никога не може да бъде същия.

На всеки опит на правителството “Петков” да намери алтернативни доставки, се противопоставяше един старейшина.

Дали ще бъде Румен Петков, дали ще бъде Румен Овчаров, дали Румен Радев. За да не кажете, че имаме проблем с името “Румен”, към тях нека прибавим и Рамадан Аталай, Теменужка Петкова, Делян Добрев, че дори и Бойко Борисов.

И това е вярно – купуваме руски газ. Но не от “Газпром”, не и при неизгодните и опасни условия, които монополистът ни постави.

Обществото обаче бе подковано да очаква “Газпром” на бял кон. И то го стори. Хората се уплашиха.

А големите политически партии заключиха – България сама си е виновна и сама си спря газа. Цинизъм от ниво “български политически живот”.

Повече четете на clubz.bg

Хронологията на едно предателство

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции