<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116674" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пловдив въве...

И район “Изгрев” в София остава на тъмно заради високите сметки за ток (видео)

27 Януари 2022
0 334

Много общини в различни райони на страната обявиха, че спират уличното си осветление през нощта. Причината – високите сметки за ток. Сега към тях се присъединява и столичният район “Изгрев”.

По думите на кмета на района д-р Делян Георгиев, за декември сметките са с 50% по-високи спрямо същия период от миналата година. Тогава “Изгрев” е платил около 60 000 лева. Тъй като новата цена става непосилна за местната администрация на един от елитните столични квартали, оттам обмислят поетапно спиране на уличното осветление.

Пловдив въведе режим на тока (видео)

“Ситуацията започва да става доста притеснителна. Увеличението за небитови потребители с над 50% ще затрудни районните и общински администрации като цяло”, каза Георгиев пред NOVA. Той смята, че Столичната община трябва да започне да взима мерки.

И район "Изгрев" в София остава на тъмно заради високите сметки за ток

“София е град с над 2 милиарда бюджет. Недопустимо е гражданите да останат на тъмно в един момент. В район изгрев плащаме едни от най-високите данъци в цяла София. Не мога да приема, че жителите на „Изток”, „Изгрев” и “Дианабад” ще останат в един момент с тъмни подлези”, коментира Георгиев.

Той очаква всеки момент писма-инструкции от Столична община да започне ограничаването на разходите за топлоенергия, електроенергия и вода. “След подлезите ще трябва да се ограничи потреблението на топло и електроенергия във всички общински сгради, в това число и в училищата и детските градини”, обясни Георгиев.

Необходими са спешни указания

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова поиска Министерството на финансите да изпрати спешни указания как общините да плащат сметките за ток до приемането на държавния бюджет. Tова стана по време на среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ “Подкрепа” инж. Иоанис Партениотис. Тримата ще поискат съвместна среща с министър Асен Василев.

Фандъкова предупреди, че столицата разполага със средства за трикратно увеличените сметки за метрото и електротранспорта за декември. Плащането обаче е ограничено от закона за използване на 1/12 от бюджета.

И район “Изгрев” в София остава на тъмно заради високите сметки за ток

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции