<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115309" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха фарм...

И цените на лекарствата скачат заради скъпия ток (видео)

17 Януари 2022
0 181

И цените на лекарствата скачат заради скъпия ток, съобщава NOVA.

Прогнозите на математиците сочат, че в края на януари в страната ни може да има по 20 хиляди заразени на ден. Според изчисленията пикът на епидемията у нас се очаква в средата на февруари, когато е възможно за ден да се регистрират почти 70 хиляди. Според математическите изчисление, петата вълна ще утихне в края на март. На този фон десетки фармацевти от цялата страна се притесняват, че бъдат принудени да затворят заради високи сметки за ток. Голяма част от тях са готови за вдигане на цени, за да покрият разходите.

“Сметката ми за месец декември 2020 година е 929,19 лв. Декември през 2021 година сметката е 2629, 62 лв. Разминавания има и в ноемврийската сметка. Качеството на електроенергия е същото, а перото е голямо”, казва фармацевтът Георги Неделчев.

Ситуацията в София е сходна. Някои аптеки отчитат увеличение в сметките си със шест пъти. “В 12 аптеки имаме около 30 хиляди лева допълнително на месец. Продаваме регулирани стоки, с регулирани цени. Няма как да икономисваме от нищо”, обясни собственикът на верига аптеки у нас Николай Костов.

Оказва се, че фармацевтите нямат особен избор да компенсират разходите. Единственият им вариант е да вдигат цени.

“При плащането на последните заплати видяхме, че без да вдигнем цените – няма как да стане, за този месец, с този разход. В момента с минимум 5-6 процента вдигаме цените, за да не стане драстично, в рамките все пак на позволеното”, казва фармацевтът Георги Неделчев.

И цените на лекарствата скачат заради скъпия ток
Затова настояват за спешни мерки от държавата.

“Компенсацията е толкова пренебрежимо малка, че не може да компенсира увеличението дори от ноември в декември”, допълва той.

Наред със принудителния скок на цените в аптеките от началото на годината има ръст в цените и от страна на производителите. Така някои от най-търсените продукти без рецепта са се увеличи с почти 10 процента.

Фармацевти в Русе споделят, че заради високите цени и липсата на някои препарати все повече българи избират да пазаруват в аптеките в Румъния.

“Има една част от пациентите, които определено биха се отказали. Да кажем, че има нещо като психологически бариери като примерно 10 лева да платите за един сироп или примерно над 20 лева за някоя по-скъпа добавка като имуностимулираща. Така че за част от клиентите -да. Възпиращо е това увеличение”, казва Пламен Филев.

Прогнозите на фармацевтите са, че от следващия месец ще има още покачване на цените на голяма част от лекарствата.

И цените на лекарствата скачат заради скъпия ток

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции