<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115884" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо участни...

Икономисти казаха как рязко заплатите да скочат с 25% (видео)

21 Януари 2022
0 635

Икономисти казаха как рязко заплатите да скочат с 25%, пише bTV.

Това твърдят от Института за пазарна икономика, които за поредна година представиха своя “Алтернативен бюджет”.

За първи път от близо 20 години ИПИ показват своите разчети преди да има конкретни данни за този, който трябва да бъде представен от правителството.

Икономисти казаха как рязко заплатите да скочат с 25%

Кирил Петков: Сметките за ток за февруари ще бъдат намалени (видео)

За целта правителството и парламентът трябва да вземат решение за намаляване на осигурителните вноски с 12 процентни пункта. Доходите от труд се облагат с осигуровки, които са в размер на 31,3% от възнаграждението. Tе се плащат от работодателите и работниците в определена пропорция.

Идеята за намаляване на осигуровките не е нова за Института. Оттам смятат, че по-ниското данъчно бреме ще доведе до ръст на инвестициите и ръст на икономиката.

Според главния икономист на ИПИ Лъчезар Богданов ако осигуровките се понижат с предложения процент в хората ще останат 5,3 млрд. долара. Така икономиката ще се изсветли.

От ИПИ предлагат още в алтернативния държавен бюджет за 2022 г. приходи от 54,903 и разходи от 53,899 млрд. лева. Или постигане на излишък от около 1 млрд. лв.

Експертите предлагат нулев данък за реинвестираната печалба (100 процента амортизация в първата година за инвестиции в машини, съоръжения, оборудва и нови технологии).

Това е мощен стимул за нови инвестиции и реинвестиране на печалбите. Инвестициите са основен фактор за разширяване на производствения потенциал на икономиката в дългосрочен план, посочиха от ИПИ, пише БТА.

Те са нужни за дългосрочна трансформация в посока висока продуктивност и повишаване на добавената стойност.

България цяло десетилетие е с едни от най-ниските нива на инвестиции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – под 20 на сто от БВП, при 22 на сто средно за ЦИЕ и около 26 – 29 на сто в най-успешните и бързорастящи икономики в региона.

Привличането на нови инвеститори е ключов фактор за технологично обновление и позициониране на глобалните пазари.

Същевременно вече установени, успешни и печеливши в страната местни и чуждестранни компании в момента разпределят над 10 милиарда лева дивидент годишно – част от тези средства ще бъдат реинвестирани при предлаганите стимули и ще разширят потенциала на доказано конкурентоспособни предприемачи, смятат икономическите експерти.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции