<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118455" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още една прим...

Илон Мъск загуби милиони, след като сателити на SpaceX бяха унищожени от космическа буря

10 Февруари 2022
1 808

Американската компания SpaceX, собственост на Илон Мъск, е загубила милиони, след като геомагнитна буря в космоса е унищожила около 40 нови сателита Starlink. Става дума за повечето от 49 малки спътника, изведени в орбита на 3 февруари на 210 км от Земята.

Илон Мъск предложи 5000 долара на тийнейджър, за да престане да следи самолета му

“За съжаление, спътници, изведени в четвъртък, бяха силно повредени от геомагнитната буря в петък. Предварителният анализ показва, че повишеното съпротивление на малка височина е попречило да се задействат маневри за допълнително изкачване в орбита и до 40 спътника ще навлязат обратно в атмосферата или вече се намират в нея”, се казва в изявление на SpaceX.

Илон Мъск загуби милиони, след като сателити на SpaceX бяха унищожени от космическа буря

Тези бури причиняват затопляне на атмосферата и увеличаване на атмосферната плътност на ниските височини при разполагане на апаратите. 

От компанията уверяват, че има “нулев риск” от сблъсък с други спътници. Дизайнът на Starlink предвижда пълно унищожаване при навлизане в земната атмосфера.

Илон Мъск загуби милиони след като сателити на SpaceX бяха унищожени от космическа буря

Източник: LADbible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции